Izvor: Večernje novosti | Sreda, 09.10.2019.| 08:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Globalna rudarska korporacija Vale Canada Limited investira 45 mil USD u istraživanje zlata i bakra u Timočkoj Krajini

Ilustracija (Foto: freedomnaruk/shutterstock.com)
Kanadska geološka kompanija Mundoro je sa globalnom rudarskom korporacijom Vale Canada Limited, čije je sedište u Brazilu, zaključila ugovor o finansiranju istraživanja u potrazi za novim ležištima bakra i zlata na četiri lokacije po Timočkoj Krajini. Za istraživanja u Sumrakovcu, Osni, Dubravi i Padini, Vale će tokom narednih pet godina izdvojiti čak 45 mil USD.

Sporazumom je predviđeno da Vale, kao najveći proizvođač gvožđa i drugi po produkciji nikla u svetu, može da stekne 51% istražnih prava na ovim lokacijama, tako što će tokom naredne tri godine u geološka istraživanja investirati 5 mil USD. Posle tog roka, pomenuta kompanija može da dobije i dodatnih 24% udela, ako u nastavak projekta uloži još 40 mil USD.

Mundoro je u okolini borskog sela Sumrakovac pronašao sloj od 23 metra, u kojem sadržaj zlata iznosi 0,72 grama po toni, a bakra od 0,17%. To se smatra odličnim indikatorom za nastavak geoloških istraživanja, tim pre što su i rezultati iz drugih bušotina obećavajući.

Vale je, inače, vlasnik četiri rudnika nikla, tri ležišta gvožđa, dva rudokopa iz koji dobija bakar i tri rudnika uglja, koji se nalaze na pet kontinenata. Brazilci su 2007, za 19,4 mlrd USD, kupili najveću kompaniju u Kanadi koja je proizvodila nikl, a osnovana je početkom 20. veka otvaranjem rudnika Krejton u Ontariju.

Pored zajedničkog rada sa Valeom, kanadski Mundoro, u partnerstvu sa globalnom američkom rudarskom kompanijom Friport Mek Moran, aktivno učestvuje i u geološkim istraživanjima okoline boljevačkog sela Savinac, gde su na lokalitetu Tilva roš pronašli sloj sa 30 grama zlata po toni i čak 171 gramom srebra.

Podsetimo, Mundoro ima istražna prava i u okolini Borskog jezera, gde, u saradnji sa Japanskom nacionalnom kompanijom za naftu, gas i metale (JOGMEC), obavlja geološka istraživanja na površini od 46 hektara.

Pomenuta kanadska istraživačka kompanija je svetskoj javnosti postala poznata kada je u jednoj kineskoj provinciji pronašla nalazište zlata, pa 95% istražnih prava u toj oblasti prodala Nacionalnoj rudarskoj kompaniji sa sedištem u Hongkongu. Pored Srbije, Mundoro realizuje istraživačke projekte još u Bugarskoj, Kini i Meksiku.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.