Izvor: eKapija | Sreda, 09.10.2019.| 08:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Turski projekat "Nulti otpad" predstavljen u Beogradu - Globalna kampanja za preradu otpada

Ilustracija (Foto: Romolo Tavani/shutterstock.com)
Čovečanstvo je u ekološkoj krizi koja vodi ka još većim prirodnim katastrofama, klimatskim migracijama, siromaštvu i ratnim sukobima, ukoliko se svet ne ujedini oko principa zelene ekonomije po kojima je otpad sirovina i resurs.

Ovo je jedna od poruka sa predstavljanja rezultata turskog projekta Nulti otpad (Zero Waste), čiji je pokrovitelj prva dama Turske Emina Erdogan, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Ministar Goran Trivan rekao je da Srbija preduzima presudne korake ka uspostavljanju uređenog sistema zaštite životne sredine, gde je prioritet prečišćavanje otpadnih voda i čista Srbija bez otpada, a međunarodne incijative značajan podsticaj za njihovu uspešniju realizaciju.

Emina Erdogan je objasnila da su upozoravajuće posledice zagađenja i pretnja ekološke krize podstakle pokretanje projekta Nulti otpad u Turskoj, kada su uspostavljeni sistemi za reciklažu, najpre u zgradama javnih institucija, a zatim u opštinama, a u akciju su se uključile i nevladine organizacije i mediji.

U okviru inicijative, početkom 2019. godine u Turskoj je počela naplata plastičnih kesa koje su ranije bile besplatne. U vrlo kratkom periodu, upotreba plastičnih kesa je smanjena za 80%.

Osvrnula se na velike posledice planetarnog zagađenja plastikom, navodeći podatke da svaki čovek pojede otprilike pet grama plastike na nedeljnom nivou, što odgovara količini plastike jedne kreditne kartice, a da će, ukoliko se ne ograniči upotreba jednokratne plastike, 2050. godine u vodama plivati više plastike nego riba.

Od 2017. godine od kada se primenjuje, projekat je uključio 18.750 javnih institucija, a reciklirano je preko 126 tona papira, 49 tona plastičnog otpada, preko devet tona organskog materijala, što je donelo merljive uštede u energiji i sirovinama i smanjilo emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 25,6 tona. Kampanja usmerena ka ostvarivanju cilja Turske da do 2023. godine poveća procenat prerađenog otpada sa sadašnjih 13% na 35%, prerasla je u globalni poziv i ideju.

Ambasada Republike Turske u Republici Srbiji prva je turska ambasada u svetu gde je Emina Erdogan predstavila ovaj projekat, koji je usmeren na prevazilaženje ekološke krize i van granica Turske, i jačanje međunarodne saradnje za stvaranje bolje budućnosti za svu decu sveta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.