Izvor: Tanjug | Utorak, 08.10.2019.| 16:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

TRNINIĆ: Do 2030. RS želi 420 kilometara autoputeva

Neđo Trninić (Foto: vladars.net)
Republika Srpska samo do pre nekoliko godina nije imala ni metar autoputa, sada ima 106 kilometara, a plan je da do 2030. izgradi ukupno 420 kilometara auto-puteva, izjavio je ministar saobraćaja RS Neđo Trninić.

Na panelu posvećenom promovisanju infrastrukturnog povezivanja u Jugoistočnoj Evropi u okviru 19. Ekonomskog samita Srbije u Beogradu na kome su učestvovali i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija, Trninić je rekao da RS ima ambiciozne planove, koje je spremna da realizuje.

On je govorio o važnosti regionalnog infrastrukturnog povezivanja i naveo da RS prioritet daje povezivanju sa Beogradom, te zahvalio Srbiji na pomoći u realizaciji infarstrukturnih projekata.

- Most u Bratuncu izgrađen je novcem Srbije. Srbija će da gradi i most u Rači, a pomaže i kod izgradnje auto-puteva od Bjeljine prema Rači - rekao je Trninić.

Naveo je da će dalje povezivanje sa Beogradom ići od istočne granice Brčko Distrikta do Bjeljine, dužine od 30 kilometara u šta će biti uloženo oko 240 mil EUR, i od Bjeljine do Rače što je oko 17 kilometara gde će se graditi most na Savi.

- Srbija je izrazila spremnost da taj most radi o svom trošku - rekao je Trninić i naveo da je to deo prstena povezivanja Sarajeva sa Beogradom.

Naveo je i da se u RS gradi i auto-put na Koridoru 5C čija je vrednost oko 500 mil EUR.

- Nadam se grantu od 100 mil EUR. To će doprineti svakako jeftinijoj izgradnji - dodao je Trninić.

Ministar saobraćaja Republike Srpske rekao je da izgrađen aut-put od Banjaluke do Doboja, dužine 72 kilometara i to kreditima EBRD-a i EIB-a.

- Planiramo da nastavimo tu saradnju, pogotovo na koridoru 5C kroz RS dužine 46 kilometara - kaže Trninić.

U fazi realizacije je, naveo je Trninić, izgradnja auto-puta od Banjaluke do Prijedora, dužine 42 kilometera.

- Potpisali smo koncesioni ugovor sa jednom kineskom kompanijom i trenutno je u toku faza pirpremnih radova. Pripremni radovi i izgradnja treba da traju pet godina, a onda koncesija 30 godina. Za sada to sve ide po planu - kaže Trninić.

Plan je, kaže, da Republika Srpska u naredne dve godine uloži oko 250 mil EUR u izgradnju mreže magistralnih i regionalnih puteva.

RS kaže, očekuje skori početak izgradnje magistralnog puta od Foče prema Šćepan Polju, a sa Crnom Gorom razgovora o potpisivanju međudržavnog sporazuma o izgradnji mosta i svemu ostalom što podrazumeva sporazum o graničnim prelazima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.