NavMenu

Proizvodnja čokolade ima perspektivu u Srbiji - Porastao izvoz konditorskih proizvoda

Izvor: RTS Utorak, 08.10.2019. 15:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Za sve ljubitelje slatkiša lepa vest je da će se švajcarske čokolade proizvoditi u Novom Sadu. Investicija je vredna 50 mil EUR. a planirano je zapošljavanje 100 ljudi. Ipak, koliko je ovo sladak posao i šta muči male i srednje proizvođače čokolada?

- Početak svakog posla izuzetno je težak u Srbiji. Ja volim da povučem paralelu sa šrafovima i kažem: da li mi pravili čokoladu ili šrafove, u smislu organizacije i finansiranja, to je potpuno svejedno. Ono što je jedino lepše na kraju dana je što mi možemo da se zasladimo čokoladom, a neko ko pravi šrafove mora da ode i kupi nešto da bi se zasladio - kaže Aleksandar Marić, direktor Adore čokolada.

Profesorka francuskog u penziji, Tatjana Šotra Katuranić iz čokolaterije Top krem u Beograd je donela ukuse Pariza, a danas čokolade pravi po francuskim receptima.

- Teškoće su velike. Prvo nismo imali predznanja u domenu reklame, u domenu marketinga, u domenu prodaje, u domenu prodora na tržište, a da ne pričamo o teškoćama koje se tiču novca, ali se i to se uz veliki trud i veliku upornost može prevazići - tvrdi Šotra Katuranićeva.

Slične probleme prevazilazila su i neka od 140 preduzeća, za koliko se procenjuje da u Srbiji proizvode slatkiše. Konditorska industrija, prema podacima Privredne komore Srbije, u prethodnoj godini beleži rast izvoza količinski za 20,5%, a uvoza za 22%.

Između 120.000 i 150.000 tona slatkiša godišnje se proizvede u Srbiji, a konditorska industrija zapošljava oko 6.500 radnika. Da bi ovaj posao bio još slađi, mala i srednja preduzeća kažu da su im potrebni dodatni podsticaji.

Marić naglašava da im je svakodnevni izazov da uvere strane kupce da kvalitetom mogu da pariraju poznatim i velikim konditorskim imenima, a Šotra Katuranićeva da bi značila edukacija malih proizvođača, kao i da im se olakša izvoz.

Konditorska industrija u Srbiji godinama je bila izložena visokim cenama sirovina kao što su šećer, mleko u prahu i maslac, što je činilo nekonkurentnom kako na domaćem tako i na inostranom tržištu.

- Zajedničkom saradnjom Grupacije proizvođača konditorskih proizvoda Privredne komore Srbije i Ministarstva poljoprivrede za sada su ukinuti prelevmani na mleko u prahu i maslac. Takođe, ukinute su i carinske stope na sirovinu kakaoa u zrnu, kao i snižavanje carinske stope na palminu mast - ukazuju iz Privredne komore Srbije.

Agroekonomista Milan Prostran naglašava da je ovo jedna od grana industrije koja je vitalna i koja ima perspektivu:

- Ja za nju više optimizma imam nego za neke druge sektore, na primer za preradu mesa ili mleka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.