Izvor: Tanjug | Utorak, 08.10.2019.| 12:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Skupština Kraša ponudila "otrovnu pilulu" deoničarima - KSL bi mogao da padne ispod 20% deonica

Ilustracija (Foto: YouTube/screenshot)
Skupština Kraša je članom 5 svog Statuta ovlastila Upravu i Nadzorni odbor (NO) da u roku od pet godina mogu samostalno, bez sazivanja Skupštine deoničara, doneti odluku o dokapitalizaciji u najvećem iznosu od 250 miliona kuna (33,6 mil EUR) i isključiti pravo prvenstva određenih deoničara pri upisu deonica.

Ta odredba je u Statutu od 2003. godine, a poslednji put je obnovljena 2017. godine, objavljeno je na portalu Jutarnjeg lista, Novac.hr.

- Primera radi, to znači da aktuelni NO i Uprava mogu da donesu odluku o dokapitalizaciji preduzeća, prema kojoj pravo prvenstva neće imati Kappa Star Limited (KSL), koji je prošle srede došla do 22,87% deonica i opasno se približava brojci od 25% - navodi se u tekstu.

Portal spekuliše da bi tako KSL pao ispod 20% deonica, i dodaje da se takva odredba u tržišnom žargonu naziva "otrovnom pilulom", jer je cilj menadžmenta da se ona učini toliko neukusnom da potencijalni tražilac neće želeti da je proguta.

Vlasnik KSL-a, Nebojša Šaranović, prokomentarisao je tu odredbu, ističući da je nejasno zašto je Upravi dato tako široko ovlašćenje, bez ikakvih smernica o ceni deonica, pa čak i sa mogućnošću isključenja prava prvenstva samo nekim deoničarima.

- Očekujemo da Kappa Star Limited ima jednak tretman kao svi drugi deoničari Kraša. Verujemo da se ova odredba, odnosno ovlašćenje dato Upravi, neće zloupotrebiti tako što bi bilo koji deoničar bio isključen iz prava prvenstva ili što bi nove deonice bile izdate po neprimereno niskoj ceni - rekao je Šaranović.

Takav eventualni postupak bi, kaže, bio u direktnoj suprotnosti sa načelom jednakosti deoničara kao jednim od temeljnih principa deoničarstva.

- Neodgovornom primenom ovog ovlašćenja nanela bi se značajna šteta, ne samo deoničarima kojima je isključeno pravo prvenstva, nego i svim drugim deoničarima, a iznad svega i samom Krašu - naglasio je Šaranović.

Srpski preduzetnik je duboko uveren da će članovi Uprave profesionalno obavljati svoju funkciju, ne stavljajući nijednog deoničara Kraša u diskriminišući položaj, jer bi svako drugačije ponašanje povuklo za sobom materijalnu i kaznenu odgovornost članova Uprave.

Prema nezvaničnim očekivanjima, KSL bi, ukoliko oceni da je došlo do zloupotrebe, mogao da pokrene sporove u Hrvatskoj i inostranstvu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.