Izvor: Klix | Utorak, 08.10.2019.| 12:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kreću pripremni radovi na budućem Bloku 7 TE Tuzla - Do kraja godine efektivan i ugovor sa Kinezima

Uklonjene su sve kočnice za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli. Pripremni radovi počeće u narednih desetak dana, a prvi zvanični radovi očekuju se do kraja 2019. godine, potvrdio je za Klix.ba izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senad Salkić.

Protekle sedmice Elektroprivreda BiH dobila je pismo podrške Vijeća ministara BiH koje omogućava da se postigne efektivnost dosad potpisanih ugovora, čime su konačno povučene sve kočnice koje su onemogućavale izgradnju Bloka 7 u Tuzli.

- Exim banka će na temelju ovog pisma potpisati obaveštenje o početku efektivnosti ugovora, što znači i zvaničan početak realizacije EPC ugovora s kineskim partnerima i prva povlačenja kreditnih sredstava. Mi računamo da ćemo do kraja ove godine imati efektivost ugovora i kineske partnere u punom kapacitetu u poslu - kazao je Salkić.

Trenutno su u toku poslednje aktivnosti na uvođenju domaćeg konzorcijuma kompanija koje će raditi na pripremim radovima za izgradnju Bloka 7 u Tuzli, a prema Salkićevim rečima, prvi radovi na terenu se očekuju za desetak dana. Na čelu konzorcijuma je kompanija ITC iz Zenice, učesnici su Integral Inženjering i Prijedorputevi, a pripremljeno gradilište će se etapno predavati kineskim partnerima.

Blok 7 će biti spojen na transformatorsku stanicu Elektroprenosa BiH u mestu Ljubače kod Tuzle, a trenutno se usaglašava trasa dalekovoda kojim će ovaj elektroenergetski objekt biti priključen na dalekovodnu mrežu.

- S obzirom na to da se radi o novom bloku, mi ćemo pristupiti izmeni postojeće ili odabiru nove trase te ćemo izgraditi novi dalekovod koji će spojiti novi blok sa transformatorskom stanicom na Ljubačama. Sa Elektroprenosom BiH smo u stalnom kontaktu povodom ovog pitanja, radimo na usaglašavanju trase i biramo rešenje koje će biti optimalno, a kako bismo ga realizovali u što kraćem vremenu, uz što manji obim investicije, ali isto tako i omogućili da Blok 7 bude na najbolji mogući način konektovan na elektroenergetski sistem BiH - istakao je Salkić.

Ukupna vrednost projekta izgradnje Bloka 7, odnosno EPC ugovora je 722 mil EUR. Od toga 15% je učešće Elektroprivrede BiH, dok je ostatak kredit Exim banke. Pripreme radove kao uvertiru u izgradnju Bloka 7 snosiće Elektroprivreda BiH.

- Dobit ćemo jedan novi blok instalirane snage od 450 megavati. Iako je nešto manje snage, on će zbog svoje efikasnosti proizvoditi 10% više energije, nego što to rade trenutni blokovi. Potrošnja uglja će biti manja za nekih 1.100.000 tona uglja na nivou jedne godine. Takođe, ovim se obezbeđuje i eksploatacija uglja za narednih 40 godina u rudnicima Kreka, Đurđevik i Banovići. Pored toga, obezbeđuje se grejanje Tuzle i Lukavca, a u perspektivi i Živinica, s obzirom na to da će se vrlo brzo pristupiti izgradnji vrelovoda prema tom gradu - rekao je Salkić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.