Izvor: Tanjug | Utorak, 08.10.2019.| 11:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izveštaj Svetske banke - Iako Zapadni Balkan ekonomski usporava, nezaposlenost je sve manja

Ilustracija (Foto: Konstantin Chagin/shutterstock.com)
Privredni rast Srbije iznosiće ove godine 3,3%, naredne će ubrzati na 3,9%, a 2021. godine na 4,0%, procenjuje Svetska banka u novom Redovnom ekonomskom izveštaju pod naslovom "Rastuće neizvesnosti".

U izveštaju prezentovanom danas u Kancelariji Svetske banke u Beogradu navodi se da ekonomska aktivnost na Zapadnom Balkanu usporava, s obzirom na činjenicu da se nastavlja silazni trend investicija i izvoza. Procenjuje se da će u 2019. rast u regionu iznositi 3,2%, što je pad u odnosu na 3,9% prošle godine.

Iako se za 2020. i 2021. godinu predviđa rast regionalne ekonomije, on će, kako se dodaje, ostati neznatno ispod desetogodišnjeg maksimuma postignutog 2018. godine.

Rast je nastavljen u Severnoj Makedoniji u 2019. nakon značajnog usporavanja, konstatuje Svetska banka. Većina privreda u regionu beleže usporavanje u poređenju sa prethodnom godinom.

- Kontinuirani rast u regionu pomoći će u otvaranju novih radnih mesta, uključivanju većeg broja žena na tržište rada i u rešavanju izazova emigracije - rekla je Linda Van Gelder, regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan, navodi se u saopštenju te institucije.

- Međutim, donosioci politika moraju da ojačaju konkurentnost, povećaju efikasnost i efektivnost javne potrošnje i reše rastući fiskalni disbalans, kako bi nadogradili ove uspehe i stimulisali održivi rast - dodala je ona.

U izveštaju se dodaje da se, uprkos ekonomskom usporavanju, u regionu nastavlja rekordno smanjenje nezaposlenosti.

U poređenju sa prošlom godinom, do juna ove godine, otvoreno je 150.000 novih radnih mesta u regionu. Ovaj trend obuhvata 43.000 radnih mesta za mlade, pri čemu je skoro polovina ovih radnih mesta otvorena u Albaniji.

Samo 44% radno-sposobnog stanovništva na Zapadnom Balkanu ima posao, a neaktivnost na tržištu rada je i dalje prisutna sa 48%, te su zabrinjavajuće sve veće međuregionalne razlike u rezultatima tržišta rada.

Izveštaj poziva na strože kontrole fonda zarada, smanjenje poreskih izdataka i bolje targetiranje socijalnih programa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.