Izvor: Tanjug | Utorak, 08.10.2019.| 15:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Najavljena nova turska investicija - Uskoro industrijska zona sa 16 kompanija u blizini Beograda

Ilustracija (Foto: Carole Castelli/shutterstock.com)
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Nail Olpak, otvarajući danas poslovni forum Srbija - Turska, ocenili su da će otvaranje industrijske zone iz Istanbula u blizini Beograda dati potpuno novi impuls ekonomskim odnosima dve zemlje.

- Radimo na dovođenju velike industrijske zone iz Istanbula sa 16 fabrika u blizini Beograda. Nadam se da ćemo to veoma brzo ostvariti, preduslovi su tu, postoji politička volja i to je nešto što će dati potpuno novi impuls našim ekonomskim odnosima - kazao je Čadež.

Predsednik PKS-a, koji je domaćin foruma u Beogradu, ocenio je da je prisustvo 400 učesnika, od čega 250 privrednika, novi dokaz da je saradnja Srbije i Turske i na ekonomskom i na političkom planu na visokom nivou.

Kako je naveo, u poslednje dve godine, odnosno od prošle posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, potpisani su brojni bilateralni sporazumi, započeti zajednički projekti, među kojima je jedan od, kako kaže, najznačajnijih autoput Beograd - Sarajevo.

- Realizacija tog velikog državnog projekta - auto-puta Beograd - Sarajevo za nas je nije samo ekonomski, već iz perspektive biznisa mirovni projeka - istakao je Čadež.

Dodao je da je pre dve godine robna razmena između dve zemlje iznosila 847 mil EUR, a da će ove godine, ukoliko sve bude išlo po planu, biti 1,2 mlrd EUR.

Čadež je naveo da je potpisani Protokol koji se odnosi na bescarinski izvoz poljoprivrednih proizvoda, koji je stupio na snagu 1. juna, velika šansa za sve privrednike. Istakao je i da je za prethodne dve godine u Srbiji registrovano 213 novih turskih kompanija.

- Bez obzira na postignute rezultate, daleko smo od potencijala koje možemo i moramo da pretvorimo u konkretniji rezultat - kazao je Čadež i dodao da Srbija i srpska privreda ima šta da ponudi, u šta su i turski partneri sami mogli da se uvere.

Olpak je istakao da Srbija i Turska moraju da zajedno uspostave industrijsku zonu i dodao da se povećava trgovinski obim, kao i ulaganje srpskih kompanija u Turskoj. Pozvao je srpske privrednike da ulažu u Tursku, kao što čine turski privrednici u Srbiji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.