NavMenu

Sa Halal proizvodima Srbija otvara tržište od 1,6 milijardi ljudi

Izvor: B92 Ponedeljak, 07.10.2019. 12:03
Komentari
Podeli
(Foto: Mehmet Cetin /shutterstock.com)
Halal pečat je sve prisutniji na srpskim proizvodima, a poslednjih godina proizvode s Halal sertifikatom sve češće kupuje i nemuslimansko stanovništvo, rekao je u intervjuu za B92 direktor Agencije za sertificiranje Halal kvaliteta Samir Tandir.

Prema njegovim rečima, halal tržiste je najbrže rastuće tržiste u svetu koje broji preko 1,6 milijardi stanovnika.

- To je jako dinamično tržiste sa ogromnim potencijalima. Ima najmlađu populaciju i veliku kupovnu moć. Finasijski potencijal ovog tržista je ogroman i meri se milijardama dolara, Samo industrija Halal hrane i pića iznosi oko 1,5 triliona američkih dolara i predviđa se da će u narednih 5 godina rast biti dupliran - kaže Tandir.

Iako, navodi, halal trzište kod nas obično podrazumeva hranu i piće, ono je u stvari mnogo širi pojam i obuhvata segment usluga - ugostiteljstvo, turizam, finansije, zdravstvo, putovanja...

- Potencijal je ogroman,a mi prvenstveno treba da se okrenemo regionu. Srbija ima odličan geografski položaj, imamo sporazum sa Ruskom Federacijom, sa Turskom, Cefta sporazum i u procesu smo pridruživanja EU, to su ogromne prednosti. Halal tržiste je jako prisutno i u regionu i naše kompanije u većini se odlučuju za implementaciju Halal kvaliteta zbog regionalnog tržista kao što su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Albanija... - ističe Tandir.

Na pitanje da li će prilikom Erdoganove posete i susreta sa privrednicima iz Turske koji žele da investiraju u Srbiji, biti prilike i za investoranje u Halal proizvode, on kaže da je za očekivati da će biti investicija i u proizvodnji Halal proizvoda od strane turskih privrednika.

- Posle završetka posete imaćemo priliku da podvučemo crtu i vidimo šta je konkretno dogovoreno - naveo je Tandir.

Govoreći o kriterijumima za dobijanje halal sertifikata, on je rekao da se zainteresovana kompanija se javlja agenciji, gde popunjava određeni upitinik na osnovu toga se određuje pravni i finasijski okvir ugovora i utvrđuje obim posla koji je neoohodno pružiti kompaniji da bi se uspešno implementirao Halal standard kvaliteta.

- Sve kompanije koje su implementirale stadard do 4 puta se godišnje kontrolišu - 2 puta najavljeno i 2 puta nenajavljeno. Kompanije koje se bave proizvodnjom alkoholnih, svinjskih i GMO proizvoda ne mogu ni aplicirati za dobijanje Halal Sertifikata - navodi Tandir, dodajući da je više od 50 kompanija u Srbiji sertifikovano i da taj broj i dalje raste.

Dodao je da velika šansa naše zemlje upravo leži u činjenici da je kod nas zabranjena proizvodnja GMO proizvoda, a u prilog tome ide činjenica da veliki broj ljudi kupuje Halal proizvode između ostalog i iz razloga sto znaju da oni sigurno nisu GMO.

Prema rečima Tandira, iako implementacija Halal standarda nekada zbog specifičnih zahetva poskupi cenu finalnog proizvoda, oni u načelu na tržištu nisu skuplji, zbog poslovne politike kompanija koje u potpunosti imaju razumevanje za zahteve svojih kupaca.

- To možemo podvesti pod društvenu odgovornost kompanije i opredeljenost da se kupcima izađe u susret i po cenu vlastite zarade. Najveće kompanije u Srbiji i regionu su naši klijenti i mi smo na njih ponosni. Moram istaći da smo jako ponosni što smo i od strane UAE dobili akreditaciju što je velika potvrda kvaliteta rada naše agencije. Dokaz da se naš rad i nas standard poštuju na globalnom nivou.Tako smo još jednom potvrdili da smo regionalni lider na ovom tržistu, sa dobijanjem te akreditacije stekle su se mogućnosti za izvoz mesa i prerađevina od mesa na tržiste UAE - ističe Tandir.

Kada je reč o ceni Halal sertifikata, ona po rečima tandira zavisi od veličine kompanije, broja proizvoda koji se sertificira i rizika industrije koja se sertifikuje.

Halal turizam

Tandir je istakao i da je Halal turizam je ogromna razvojna šansa Srbije.

- Mi imamo ogromna prirodna bogatstva planine,reke i banje... Halal turizam je u našem region relativno nov oblik turističke ponude, a podrazumeva da se turustima islamske veroispovesti omoguće dva osnovna aspekta: konzumacija Halal hrane u ugostiteljskim objektima i uslovi za dostojno obavljanje verskih obreda u skladu sa propisima. Prema svetskom turističkom i putničkom veću WTTC, putnici (turisti mislimani) su potrošili 238 mlrd USD u 2018. godini, a njima je od svih usluga najvažnija Halal ishrana. Mnoge zemlje su angažovale specijalne kompanije za promociju svojih Halal potencijala. U regionu svakako prednjači BiH, gde su Arapi prvi po broju noćenja. Velikom brzinom napreduje i Hrvatska koja ima veliki broj sertificiranih hotela i restorana mora se priznati da mi ovde još uvek u ovom segmentu bojažljivo nastupamo i da kasnimo za regionom, ali i mi tu imamo veliku šansu, neophodno je da na tom polju još više promovišemo i otvorimo. Nije dovoljno da halal turisti posećuju samo Beograd. Moramo im pokazati i druge delove naše zemlje, kao sto su Sandžak, Zlatibor i Vrnjačka Banja. Radi se o platežno jakim gostima koji u tradiciji imaju da na put idu sa svim članovima svoje porodice - smatra Tandir.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.