Izvor: Beta | Ponedeljak, 07.10.2019.| 10:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Gaspromnjeft potvrdio da je zainteresovan za pančevačku Petrohemiju

Ilustracija (Foto: ekipaj/shutterstock.com)
Gaspromnjeft (Gazpromneft) je zainteresovan za učešće u privatizaciji Patrohemije iz Pančeva, potvrdio je predsednik Upravnog odbora te ruske kompanije Aleksandar Djukov u razgovoru sa srpskim ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem.

Oni su razgovarali na marginama 9. Međunarodnog gasnog foruma u Sankt Peterburgu, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Antić je kazao da je budućnost Petrohemije od izuzetnog značaja i da joj je strateški partner potreban zbog investicija, koje treba da obezbedi da takompanija dugoročno stabilno funkcioniše.

Djukov je istakao da Gaspromnjeft ima potencijalni interes za učešće u iznalaženju adekvatnog modaliteta privatizacije Petrohemije, a dogovoreno je, kako je saopšteno, da Vlada Srbije i ta kompanija intenziviraju i konkretizuju razgovore o Petrohemiji.

Na sastanku je analizirana realizacija tekućih projekata, pre svega projekat "Duboka prerada" (modernizacija Rafinerije Pančevo), koji je značajan za ceo naftni sektor, a koji će osigurati da Naftna industrija Srbije (NIS) ostane lider na zahtevnom regionalnom tržištu naftnih derivata.

Ocenjeno je da treba uložiti dodatni napor da NIS, zajednička kompanija Vlade Srbije i ruskog Gasproma, koja ima uticaj na ukupnu ekonomiju Srbije, ostvari još bolje rezultate, u skladu sa očekivanjima oba akcionara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.