NavMenu

Osnovana Balkanska vinska mreža - Cilj promocija autohtonih sorti grožđa i lokalnih vina

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 07.10.2019. 08:34
Komentari
Podeli
(Foto: JirkaBursik/shutterstock.com)
Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju u petak (4. oktobar 2019.) je u Skoplju formirana Balkanska vinska mreža, koju će činiti organizacije iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore, saopštilo je udruženje Vina Makedonije.

Inicijator okupljanja bila su Vina Makedonije, a u mreži su i Centar vinske kulture Wine Q iz Srbije, Udruženje Salon Žilavke iz Bosne i Hercegovine i Vinska akademija iz Crne Gore kao partneri na projektu, kao i druga vinska udruženja sa Zapadnog Balkana.

Udruženja će zajedno sprovesti projekat "Vino kao most za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju.

Balkanska vinska mreža će djelovati na području povezivanja i promovisanja zajedničkog vina balkanskih zemalja.

Ukupno 15 udruženja proizvođača vina, vinogradara i somelijera potpisalo je memorandum o saradnji, ističe se u saopštenju.

- Polazeći od pretpostavke da smo zajedno jači, formiramo ovu mrežu koja bi trebalo da pomogne u određivanju strateških pravaca za budući razvoj vinske industrije, vinogradarstva i vinskog turizma u celom regionu - rekao je predsednik Upravnog odbora udruženja Vina iz Makedonije Svetozar Janevski i dodao će mreža pružiti efikasna rešenja za prevazilaženje zakonskih i regulatornih barijera koje se pojavljuju pri plasmanu vina iz ovog regiona.


On je naglasio da je jedan od glavnih zadataka promocija lokalnih autohtonih sorti grožđa, kao i vina proizvedenih u našem regionu.

Uspostavljanje i rad Balkanske vinske mreže finansijski je podržao Fond Zapadni Balkan, koji su osnovale Vlade Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.