Izvor: eKapija | Petak, 04.10.2019.| 13:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv Fortenova Grupe iz Zagreba

Ilustracija (Foto: mojo cp/shutterstock.com)
Кomisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak po službenoj dužnosti protiv privrednog društva Fortenova Grupa d.d. Zagreb, radi ispitivanja koncentracije koja je sprovedena, iako nije odobrena, navodi se u saopštenju.

Na osnovu raspoloživih informacija objavljenih na zvaničnoj internet prezetanciji Fortenova Grupe, kao i iz srpskih i hrvatskih medija, Кomisija je osnovano pretpostavila da je Fortenova Grupa d.d. Zagreb stekla kontrolu nad društvima Frikom d.o.o. Beograd, Dijamant a.d. Zrenjanin, Mivela Mg, PIК Vrbovec d.o.o. Beograd, Кikindski mlin, i drugim društvima sa sedištem u Srbiji, koja su poslovala u okviru Agrokor grupe.

U predmetnom postupku Кomisija će ispitati da li je u konkretnom slučaju postupljeno suprotno odredbama Zakona o zaštiti konkurencije, ko ostvaruje kontrolu nad društvom Fortenova Grupa, kao i dozvoljenost ove koncentracije. U saopštenju se dodaje i da će Кomisija utvrditi i bitne činjenice, dokaze i ostale elemente na kojima će zasnovati svoju odluku u pogledu eventualnog određivanja mere zaštite konkurencije, odnosno mere dekoncentracije.

Zakonom je propisano da su koncentracije učesnika na tržištu dozvoljene, osim ako bi značajno ograničile, narušile ili sprečile konkurenciju na tržištu Srbije, a naročito ako bi to ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje bilo rezultat stvaranja ili jačanja dominantnog položaja.

U skladu sa odredbama Zakona o zaštiti konkurencije, učesniku na tržištu koji sprovede koncentraciju suprotno obavezi prekida u smislu člana 64. Zakona, odnosno za koju nije izdato odobrenje za sprovođenje koncentracije od strane Кomisije, određuje se mera zaštita konkurencije, u obliku plaćanja novčanog iznosa u visini do 10% od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog na teritoriji Srbije.

Takođe, ako Кomisija utvrdi da je sprovedena koncentracija za koju nije izdato odobrenje, može doneti rešenje kojim će učesnicima u koncentraciji izreći mere dekoncentracije i naložiti učesnicima u koncentraciji da izvrše podelu privrednog društva, otuđe akcije ili udele, raskinu ugovor ili izvrše druge radnje u cilju uspostavljanja stanja pre sprovođenja koncentracije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.