Izvor: Poslovne novine | Petak, 04.10.2019.| 12:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Koliko je zahtevno dobiti građevinsku dozvolu u BiH - Ovo je spisak troškova i vremenskog roka

Ilustracija
Ilustracija (Foto: ArchMan/shutterstock.com)
Zakonska regulativa gradnje je od veoma bitnog značaja za poslovanje firmi. Mora biti efikasna kako bi se izbegla preterana ograničenja, što je veoma značajno u svakoj ekonomiji. Ukoliko se u kombinaciji sa krutim građevinskim propisima troši mnogo vremena i novca, mnogi investitori bi se mogli povući. Tamo gde postoji lakši postupak dobivanja građevinskih dozvola, jednostavnost i niži troškovi, postoje i veći interesi za investicijama.

Prema podacima Lakoće poslovanja za 2019. godinu, pribavljanje građevinskih dozvola u BiH zahteva 16 postupaka, traje 193 dana i troškovi iznose 16,3% vrednosti objekta.

U globalnom smislu Bosna i Hercegovina je rangirana na 166 mestu od 190 ekonomija po lakoći dobivanja građevinske dozvole.

- Jedino kvalitetni propisi, jednostavni i dostupni svima zadovoljavaju standarde. Dosledna i transparentna pravila, efikasne procedure i adekvatna raspodela resursa su veoma važni u delatnostima u kojima se zahteva sigurnost. Građevinska delatnost je jedna od njih - navedeno je u izveštaju.

U nastojanju da se osigura sigurnost objekta uz razumne troškove, vlade širom sveta su radile na poboljšanju regulative dobivanja građevinskih dozvola.

Posmatrajući period od 2011. godine do danas, napredak u ovoj oblasti zabeležen je samo u 2012. godini.

BiH je, naime, olakšala dobijanje građevinskih dozvola potpunom digitalizacijom i rekonstrukcijom zemljišno-knjižnog ureda i katastra.

Lakoća poslovanja prati procedure, vreme i troškove neophodne kako bi preduzeće dobilo sve potrebne dozvole za izgradnju jednostavnog objekta i izvršilo uknjižbu imovine kako bi se ona mogla koristiti ili prenositi na druga lica.

Rang lakoće dobijanja građevinske dozvole je prosek svih komponenti ovog pokazatelja: procedura, vremena i troškova.

Ukupan rezultat i rang lakoće dobijanja građevinske dozvole, obuhvatio je i pokazatelj kontrole kvaliteta izgradnje.

Da bi se podaci mogli porediti sa drugim zemljama, Lakoća poslovanja koristi nekoliko pretpostavki vezanih za preduzeće i objekat, uključujući i komunalne priključke.

Pokazatelji prikazani za Bosnu i Hercegovinu predstavljaju skup specifičnih procedura i postupaka koji se moraju završiti kako bi se legalno izgradio poslovni objekat.

Oni su napravljeni u saradnji sa licenciranim građevinskim stručnjacima, uključujući arhitekte, dalje, sa pravnicima specijaliziranim za građevinsku regulativu, građevinskim firmama, komunalnim preduzećima i drugima stručnjacima koji se bave izgradnjom objekata.

U sledećoj tabeli detaljno su predstavljene sve procedure sa potrebnim vremenom i troškovima (procenjena vrednost izgradnje objekta od 449.906 KM u Sarajevu):
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE