Izvor: eKapija | Četvrtak, 03.10.2019.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šumsko blago iz Bresnice kod Vranja stiže do Evrope - U planu proširenje kapaciteta i proizvodnja prirodnih sokova

(Foto: Šumsko blago)
Kompanija Šumsko blago iz Bresnice kod Vranja osnovana je pre 25 godina kao malo porodično preduzeće. Bračni par Zoran i Sunčica Manić, zajedno sa sinom Sašom, bave se otkupom i preradom šumskog i kultivisanog voća, pečuraka i drugih šumskih plodova i lekovitog bilja.

- Firma ima hladnjaču kapaciteta 300 tona. Godišnje preradimo oko 500 tona maline, 100 tona kupine i isto toliko jagoda. Ovo voće otkupljujemo od lokalnih uzgajivača, prerađujemo, zamrzavamo, pakujemo i plasiramo na tržište - kaže za eKapiju Zoran Manić.
Ručno sečena zamrznuta šljiva stenlej (Foto: Šumsko blago)

Govoreći o tehnologiji prerade voća, on ističe da Šumsko blago, osim hladnjače koristi mašinu za pranje voća, tresač i traku.

- Voće zamrznuto u hladnjači se iz gajbi sipa u tresač, odakle ispada, na primer, lomljena malina i griz, a celi plodovi ispadaju na traku. Radnici zatim sa plodova vade primese i buđ i tako prebrano voće se pakuje u kese i kartonske kutije - objašnjava Manić.

Prema njegovim rečima, Šumsko blago svoje proizvode mahom priprema za izvoz.
Zamrznuta malina (Foto: Šumsko blago)

- Naši kupci su uglavnom iz Srbije, a oni potom zamrznute plodove izvoze u Nemačku, Hrvatsku, Češku... - navodi Manić i dodaje da Šumsko blago još uvek ne izvozi samo, ali da je i to u planu u budućnosti.

Kada je reč o šumskim plodovima, to su, navodi, uglavnom pečurke lisičare, vrganji i crne trube, koje ubiraju, suše i zatim distribuiraju na strana tržišta - u Makedoniju, Švajcarsku, Italiju....
Sušeni vrganji (Foto: Šumsko blago)

- Naša kompanija otkupljuje i lekovito bilje sa okolnih plantaža, neven, matičnjak i hajdučku travu posle mlevenja plasiramo kao poluproizvod na naše i austrijsko tržište, kupcima koji se bave proizvodnjom čajeva i drugih proizvoda od lekovitog i aromatičnog bilja - kaže Manić.
Zasadi nevena (Foto: Šumsko blago)

Naš sagovornik ističe da kompanija uskoro planira proširenje proizvodnih kapaciteta za još 300 do 400 tona, za šta već imaju odobren kredit Fonda za razvoj, kao i da će se u budućnosti orijentisati i na proizvodnju gotovih proizvoda.

- U planu nam je organska proizvodnja. Mi smo i ranije proizvodili džemove od oskoruše i džanarike i suvu divlju jabuku i divlji šipurak, ali za masovniju proizvodnju za sada još uvek nemamo kapaciteta - kaže Manić i ističe da planiraju pokretanje proizvodnje prirodnih sokova.

B. Petrović


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.