Izvor: Tanjug | Četvrtak, 03.10.2019.| 12:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

E-fakture obavezne od 1. januara 2022. godine

Ilustracija (Foto: Bloomua/shutterstock.com)
Ministar finansija Siniša Mali rekao je u Skupštini Srbije da zakon o računovodstvu predviđa uvođenje obaveznih e-faktura i to od 1. januara 2022. godine.

Prema predlogu tog zakonu, obaveza pravnim licima, odnosno preduzetnicima je da fakture kao računovodstvene isprave izdaju isključivo u elektronskom obliku, navodeći da će se tako pojednostaviti procedura njihovog izdavanja, skratiće se vreme neophodno za obavljanje poslova i biće omogućen brži povraćaj PDV-a.

Kada je reč o regulisanju računovodstvenih usluga, Mali je objasnio da će Komora ovlašćenih revizora izdavati dozvole pravnim licima i preduzetnicima za rad, dok će Registar voditi Agencija za privredne registre.

Mali je naveo da će Registar pružalaca računovodstvenih usluga početi rad 1. januara 2021. godine.

- Pravna lica, odnosno preduzetnici koji pružaju računovodstvene usluge u roku od tri godine od dana stupanja na snagu ovog zakona u obavezi su da usklade svoje poslovanje sa odredbama zakona - naveo je Mali.

On je dodao da se ukida obaveza sastavljanja i dostavljanja dva seta izveštaja, za statističke i druge potrebe i finansijske izveštaje, Agenciji za privredne registre.

Takođe, predloženim zakonom prihvata se 28 preporuka MANIVALA za izmenu postojeće regulative u smislu zabrane krivično osuđivanim pravnim i fizičkim licima s njima povezanim licima, kao i saradnicima da budu osnivači i vlasnici pravnih lica i preduzetnika koji se bave pružanjem računovodstvenih usluga.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.