Izvor: Tanjug | Četvrtak, 03.10.2019.| 10:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Turski privrednici iz prehrambene, tekstilne, drvne i auto-industrije traže partnere u Srbiji

Ilustracija (Foto: Edhar/shutterstock.com)
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji u Srbiju dolazi početkom naredne nedelje, dovodi i delegaciju turskih privrednika iz prehrambene, tekstilne, drvne i auto-industrije.

Predstavnici srpskog kapitala iz istih oblasti imaće priliku da s kolegama iz Turske razgovaraju o potencijalnom partnerstvu na poslovnom forumu u Palati Srbija u Beogradu.

Proteklih godina ekonomska saradnja Srbije i Turske, koje imaju Sporazum o slobodnoj trgovini, jača, a o tome svedoči i podatak da je prošle godine robna razmena bila 1,084 mlrd EUR.

Turski parlament ratifikovao je u januaru ove godine novi sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske, čime su stvoreni uslovi da se veći broj roba nađe u bescarinskom režimu trgovine između dve zemlje.

Direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose u Privrednoj komori Srbije Jelena Jovanović kaže da, ako se posmatra period od 2010. godine, robna razmena dve zemlje uvećala se 4,5 puta.

- Ove godine, na osnovu podataka za prvih sedam meseci, očekuje se da će robna razmena preći 1,2 mlrd EUR - kaže Jovanovićeva za Tanjug.

U Tursku izvozi srpska auto-industrija, pre svega pumpe, gume i različite delove, a s druge strane, Srbija uvozi takođe delove iz sektora auto-industrije, ali i tekstil i voće.

Zahvaljujući novom sporazumu o slobodnoj trgovini koji je turski parlament ratifikovao u januaru ove godine, Srbiji je po prvi put odobren bescarinski godišnji izvoz u Tursku.

Srbiji je odobren izvoz 5.000 tona junećeg mesa, 25.000 tona sirovog suncokretovog ulja, 10.000 tona rafinisanog suncokretovog ulja, 15.000 tona semena suncokreta, 5.000 tona soje, 1.000 tona preparata koji se koriste u ishrani životinja i 500 tona pojedinih pekarskih proizvoda.

Roba za koju je kvota za izvoz duplo uvećana je pasulj, boranija, kukuruz šećerac, kao i suve šljive...

Jelena Jovanović navodi da postoji značajan prostor da se unapredi saradnja dve zemlje, ali i da se poveća nivo investicija iz te zemlje u Srbiju.

Od 2010. do 2018. godine, kako kaže, turske investicije u Sribju iznosile su 135,1 mil EUR.

Najviše su Turci ulagali u tekstilnu i autoindustriju, kao i u mašinski i prehrambeni sektor. Sa druge strane, potencijal za proširenje saradnje vidi se u drvnoj industriji, mašinskoj ali i u IT sektoru.

Podaci kažu da u Srbiji posluje 151 preduzeće u kojima je više od 50% kapitala u turskom vlasništvu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.