NavMenu

Ozima pšenica trebalo bi da bude posejana na 550.000 hektara - Tri cene setve

Izvor: Dnevnik Sreda, 02.10.2019. 18:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Budimir Jevtic/shutterstock.com)Ilustracija
Setva ozime pšenice je na pragu, ali malo ko od ratara pouzdano zna da li će je sejati ove jeseni. Među poljoprivrednicima vlada nezadovoljstvo cenama ovogodišnjih ratarskih kultura, ali se plaše i ćudi klime.

- Na koliko hektara će ove jeseni biti posejano pšenice još se vaga, ali verovatno neće preći prošlogodišnje površine od 570.000 hektara. Ratari će je sejati, ako ni zbog čega drugog, ono zbog plodoreda - kaže Zdravko Šajatović iz Žitounije.

On navodi da ratari dobro znaju da treba da seju deklarisano seme, ali, praveći sopstvene račune, toga se ne drže strogo, pa je tako u žetvi prošle godine bilo čak 80% žita za stočnu hranu, dok je u ovogodišnjoj taj odnos bio bolji, pola-pola.

- Ratari su u dilemi i u pogledu koštanja pšenice. Odmah posle žetve slabo se trgovalo i tokom jula i avgusta je ka inotržištu otišlo svega 61.000 tona po 18 dinara ili malo iznad, dok je prošle godine u tim mesecima prodato čak 405.000 tona. Sada je pšenica od 17,2 do 17,5 dinara kilogram, a tokom aprila i maja dostigla je bila čak 24 dinara - dodaje Šajatović.

Direktor Žita Srbije Vukosav Saković poslao je poruku da je posle izbora koje seme sejati najvažnije da ono bude dorađeno, jer je to bitno zbog mogućih vremenskih nepogoda.

Smatra i da je među zemljoradnicima manje interesovanje za setvu pšenice, a razlog za to vidi u većim prinosima koji se mogu dobiti od suncokreta i soje.

- Žita Srbije računaju da bi pod pšenicom trebalo da bude 550.000 hektara - kaže Saković.

Кod nas se pšenica seje između 5. i 25. oktobra, iako stručnjaci s Insituta za ratarstvo i povrtarstvo kažu da je rok za setvu žita između 10. i 20. oktobra.

Tri cene setve

Poljoprivrednik iz Sente Ferenc Šoti kaže da se prirema za setvu i da će ove jeseni primat dati žitu nauštrb ječma. Dodaje i da je odlučio da kupi seme, za razliku od ranijih godina, kada je koristio i sopstveno sa tavana.

- Računam da ću posejati 10 do 15 jutara pšenice i da će mi trebati oko dve tone semena - rekao je Šoti.

U Banatu je pšenica bila svojevremeno najviše zastupljena u odnosu na druge kulture, ali predsednik Saveza poljoprivrednika Banata Dragan Кleut kaže da neće biti zastupljena kao što je bila proteklih godina.

- Znamo da treba da sejemo seme sa sertifikatom, ali u nedostatku novca se snalazimo, pa sejemo i ono iz naše produkcije - istakao je Кleut i dodao da će setva imati tri cene:

- Oni koji budu kupili seme i sejali žito na njivi uzetoj u arendu, po hektaru će morati da izdvoje oko 110.000 dinara. Ratari koji na svojoj njivi seju deklarisano seme, imaće trošak oko 80.000 dinara po hektaru, a oni koji budu sejali svoje seme na svom imanju proći će najjeftinije, oko 60.000 dinara po hektaru.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.