NavMenu

Svetska trgovinska organizacija odobrila SAD da uvede tarife na 7,5 mlrd USD vrednu evropsku robu

Izvor: Tanjug Sreda, 02.10.2019. 17:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jan Willem van Hofwegen/shutterstock.com)Ilustracija
Svetska trgovinska organizacija (STO) podržala je zahtev SAD za uvođenje tarifa na 7,5 mlrd USD vrednu evropsku robu, zbog, kako je saopšteno, nazakonitih subvencija koje su evropske vlade dodelile proizvođaču aviona Airbus.

Vašington je ranije saopštio da želi da uvede tarife u visini do 100% na 11,2 mlrd USD vredan godišnji izvoz evropskih proizvoda u SAD, podseća američka mreža CNBC.

U hitnoj reakciji na presudu STO, evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem je istakla da bi nove tarife SAD bile "kratkovide i kontraproduktivne".

Porucila je da su i EU i SAD krive za subvencionisanje Airbusa i Boinga i da će "međusobno nametanje kontramera" samo naneti štetu preduzećima i ljudima s obe strane Atlantika.

EU je saopštila da želi novi režim kada je reč o subvencijama u avio-industriji i da želi da postigne dogovor sa Vašingtonom. Ipak, Malmstremova je u svojoj izjavi poručila da su kontratarife i dalje "na stolu":


- Ukoliko SAD odluče da uvedu mere koje je odobrila STO, to će gurnuti EU u takvu situaciju da nećemo imati drugu mogućnost nego da učinimo isto.

Francuska je spremna na odmazdu ako SAD uvedu kaznene trgovinske mere na uvoz iz Evropske unije, izjavio je francuski ministar finansija Bruno Le Mer:

- Sa našim evropskim partnerima bićemo spremni na odlučan odgovor. Prijateljsko rešavanje spora Boing/Airbus je najbolje rešenje, a najviše zbog toga što bi Evropa naredne godine mogla uvesti sankcije SAD.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.