Izvor: eKapija | Sreda, 02.10.2019.| 12:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izložbe Kulturnog centra Beograda obeležiće ratni foto žurnalizam, dela od prirodnih materijala i video umetnost

Luis Viks Hajn, Božićni ulični svirač, Beograd, 1918
Kulturni centra Beograda otvara oktobarsko izdanje izložbi u četvrtak 3. oktobra 2019. godine sa početkom u 19 sati.

U Galeriji Atget otvara se izložba pod nazivom "Pioniri ratnog foto-žurnalizma: Samson M. Černov, Arijel L. Vardžis, Luis V. Haj" . U pitanju je autorski istraživački projekat Milene Marjanović.

Ova izložba posvećena je trojici ratnih profesionalnih fotoreportera koji su u drugoj deceniji prošlog veka boravili u Srbiji, na frontu, sa narodom i vojskom. Fotografije, pored svoje izuzetne dokumentarne, istinosne vrednosti, nose i pečat duhovne, likovne vrednosti.

U Likovnoj galeriji posetioce očekuje izložba Asako Široki (Shiroki) iz Japana pod nazivom "Your voice, echoed". Ova umetnica dobitnica je Nagrade Kulturnog centra Beograda na 56. Oktobarskom salonu 2016.

Rad Asako Široki zasniva se na procesima i delima koja se izvode iz prirodnih materijala i oblika od kojih su i sačinjeni.

U Galeriji Podroom otvara se izložba Anice Vučetić "Između svetova". Ona je jedna od najpoznatijih video umetnica na srpskoj sceni vizuelne umetnosti. Važno mesto u njenoj obimnoj produkciji pripada video performansu koji neguje u formi autoperformansa.

Realizaciju izložbe su podržali: Filmski centar Srbije, Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pogon.

Galerije Kulturnog centra Beograda su otvorene svakog dana od 12 do 20 sati, sem nedeljom, državnim i verskim praznicima, navodi se u saopštenju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.