NavMenu

Miodrag Kostić preuzima slovenačku Hetu za 230 mil EUR?

Izvor: Tanjug Sreda, 02.10.2019. 10:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: archerix/shutterstock.com)Ilustracija
Tri kiparske kompanije najavile su slovenačkoj Agenciji za zaštitu konkurencije (AVK) preuzimanje slovenačke Hete Asset Resolution i njenih firmi ćerki TCK i TCV, objavljeno je na veb stranici AVK-a.

Prema nezvaničnim informacijama ljubljanskog dnevinika Finance, reč je o kompanijama povezanim sa Miodragom Kostićem, jednim od najvećih srpskih preduzetnika, koje su se u procesu prodaje pokazale najboljim ponuđačem za Hetu, prenosi Poslovni dnevnik.

Za kupovinu Hete nadmetala su se četiri kandidata. Pored Kostića, koji je, prema nezvaničnim informacijama ljubljanskog lista, ponudio najviše - od 220 do 230 mil EUR - ponude su dostavili norveški B2, švedski DDM i češki APS, fondovi specijalizovani za kupovinu loših kredita, koji su već prisutni u Sloveniji.

Heta, "loša banka" nastala od ostataka posrnule Hypo Alpe Adria grupe, ima oko 550 mil EUR potraživanja i oko 100 mil EUR vredne nekretnine.

Pored odobrenja slovenačkog AVK-a, Kostić će za preuzimanje morati da dobije pristanak i čuvara konkurentnosti u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Ukoliko dobije saglasnost, Hetu će preuzeti preko kiparskih preduzeća Ermaged Limited, Mormont Limited i Wirfil Limited, navodi Finance.

Srpski biznismen, podseća se u tekstu, preko MK Grupe u Sloveniji već ima hotel Kempinski Palace u Portorožu, preko kojeg je postao i 53-procentni vlasnik Aerodroma Portorož. Takođe, preko AIK banke ima vlasnički udeo od 91% u Gorenjskoj banci, a želeo je da kupi i Abanku koju je na kraju preuzeo fond Apollo.

Osim toga, Kostić je zainteresovan za kupovinu 41,7% udela u Savi, koja je od 2016. u vlasništvu finansijskog fonda York, izvestio je Siol.net krajem 2018.

Grupa Sava, preko Sava Turizma ima hotele na Bledu, Terme 3000, lečilišta u Radencima, Terme Ptuj, Terme Banovci i Hotele Bernardin. Pored Yorka najveći vlasnik Save je slovenačka država, koja drži 45% deonica.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Za 10 meseci zabrane izvoza robe šteta 200 mil EUR

Zbog zabrane trgovine srpskim proizvodima na teritoriji Kosova i Metohije od juna 2023. godine, pa do sada, domaća privreda beleži gubitak od 150 do 200 mil EUR. To Srbiji, ipak, ništa ne znači, kako navodi Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i usluge pri Privrednoj komori Srbije (PKS), jer vlasti u Prištini i dalje ne odustaju od svoje politike, tako da našoj zemlji ostaje samo da sabira gubitke, jer na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.