NavMenu

Do kraja godine nova Strategija za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma

Izvor: Beta Utorak, 01.10.2019. 14:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: igorstevanovic/shutterstock.com/)Ilustracija
Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je (utorak, 1. oktobar 2019.), predsedavao sednicom Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, na kojoj je zaključeno da je znatno unapređen regulatorni okvir i da je strategija iz te oblasti, od 2015. do 2019. godine, u najvećem delu ispunjena.

Na sednici u Vladi Srbije, istaknuto je da će nova Strategija za spečavanje pranja novca i finansiranja terorizma biti razmatrana već na sledećem sastanku koji bi trebalo da se održi sredinom oktobra, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Navedeno je da je razgovarano i o planiranom sastanku MANIVALA u decembru u Strazburu, gde bi za još tri preporuke trebalo da bude unapređen rejting Srbije, za šta je pripremljen Izveštaj o napretku Srbije, koji će se ubrzo naći pred Vladom, a razmatran je i sastav delegacije koja će predstavljati Srbiju.

MANIVAL je telo Saveta Evrope koje se bavi procenom usaglašenosti nacionalnih sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma država članica Saveta Evrope sa međunarodnim standardima (FATF).

Mali je istakao se nastavlja usaglašavanje propisa, koji su direktno vezani za oblast sprečavanja pranja novca i finansiranje terorizma. Menja se niz zakona, među kojima Zakon o računovodstvu, Zakon o reviziji i Zakon o državnoj pomoći, o kojima će se sutra raspravljati u Skupštini Srbije.


Vršilac dužnosti direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović je rekao da su predlozi izmena tih zakona usaglašeni sa preporukama MANIVALA, a da će pre svega biti unapređen postojeći sistem javnog nadzora i kontrole.

Jedna od najvećih predloženih izmena Zakona o računovodstvu i reviziji je zabrana krivično osuđivanim pravnim i fizičkim licima i njihovim povezanim licima, kao i saradnicima, da budu osnivači i vlasnici pravnih lica i preduzetnici koji se bave pružanjem računovodstvenih usluga.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.