Izvor: Večernje novosti | Utorak, 01.10.2019.| 11:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

Investitori za posečeno stablo u Beogradu plaćaju taksu 998 dinara - Prihod će se koristiti za kupovinu novih sadnica

Ilustracija (Foto: Sunny Forest/shutterstock.com)
Ukoliko se zdravo stablo nađe na putu izgradnji novog stambenog objekta ili preti da ugrozi bezbednost stanara, za dobijanje rešenja o njegovom uklanjanju sa javne površine na području 10 gradskih opština, građani će morati da plate 998 dinara. Toliko, naime, iznosi nova taksa koja je usvojena na poslednjoj sednici Skupštine grada. Osim toga, postojeće lokalne administrativne takse poskupele su za 1,5%.

Do pre nekoliko meseci Beograđani su ovaj zahtev podnosili gradskim opštinama, ali je ovaj posao sada u nadležnosti Sekretarijata za komunalne i stambene poslove. Sedam prigradskih opština - Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin i ubuduće će izdavati odobrenja za seču stabala. Ipak, i one su obuhvaćene ovom odlukom, pa će umesto dosadašnjih 439 dinara njihovi stanovnici takođe morati da izdvoje 998 dinara.

Kako su objasnili u nadležnom sekretarijatu, slična taksa postojala i ranije, ali je sada preciznije formulisana, da se odnosi na uklanjanje zdravih stabala.

- Shodno novoj našoj nadležnosti, doneta je i ova taksa - navode u Sekretarijatu za stambene i komunalne poslove. - Ovo se, recimo, odnosi na to kada je, po projektu izgradnje, investitoru neophodno da ukloni neko stablo.

Međutim, plaćanje takse, prema tvrdnjama nadležnih, nije jedini stepenik koji moraju da pređu do "testere".

- To ne znači da je dovoljno samo da investitor plati taksu, već on dostavlja rešenje o građevinskoj dozvoli, kao i projekat. Potom na teren izlazi stručna komisija koja procenjuje da li je to moguće i opravdano - kažu u Sekretarijatu.

Ova taksa plaća se i u slučaju kada su drvoredi prepreka za izgradnju javnih puteva, ali i kada, na primer, koren drveta potkopava temelje zgrade, pa ga je neophodno poseći, kao i kada granje ulazi kroz prozore stanova.

Inače, kako navode nadležni, ovaj novac moći će vrlo brzo da se iskoristi za kupovinu novih sadnica.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.