NavMenu

Investitori za posečeno stablo u Beogradu plaćaju taksu 998 dinara - Prihod će se koristiti za kupovinu novih sadnica

Izvor: Večernje novosti Utorak, 01.10.2019. 11:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sunny Forest/shutterstock.com)Ilustracija
Ukoliko se zdravo stablo nađe na putu izgradnji novog stambenog objekta ili preti da ugrozi bezbednost stanara, za dobijanje rešenja o njegovom uklanjanju sa javne površine na području 10 gradskih opština, građani će morati da plate 998 dinara. Toliko, naime, iznosi nova taksa koja je usvojena na poslednjoj sednici Skupštine grada. Osim toga, postojeće lokalne administrativne takse poskupele su za 1,5%.

Do pre nekoliko meseci Beograđani su ovaj zahtev podnosili gradskim opštinama, ali je ovaj posao sada u nadležnosti Sekretarijata za komunalne i stambene poslove. Sedam prigradskih opština - Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin i ubuduće će izdavati odobrenja za seču stabala. Ipak, i one su obuhvaćene ovom odlukom, pa će umesto dosadašnjih 439 dinara njihovi stanovnici takođe morati da izdvoje 998 dinara.

Kako su objasnili u nadležnom sekretarijatu, slična taksa postojala i ranije, ali je sada preciznije formulisana, da se odnosi na uklanjanje zdravih stabala.

- Shodno novoj našoj nadležnosti, doneta je i ova taksa - navode u Sekretarijatu za stambene i komunalne poslove. - Ovo se, recimo, odnosi na to kada je, po projektu izgradnje, investitoru neophodno da ukloni neko stablo.

Međutim, plaćanje takse, prema tvrdnjama nadležnih, nije jedini stepenik koji moraju da pređu do "testere".

- To ne znači da je dovoljno samo da investitor plati taksu, već on dostavlja rešenje o građevinskoj dozvoli, kao i projekat. Potom na teren izlazi stručna komisija koja procenjuje da li je to moguće i opravdano - kažu u Sekretarijatu.

Ova taksa plaća se i u slučaju kada su drvoredi prepreka za izgradnju javnih puteva, ali i kada, na primer, koren drveta potkopava temelje zgrade, pa ga je neophodno poseći, kao i kada granje ulazi kroz prozore stanova.

Inače, kako navode nadležni, ovaj novac moći će vrlo brzo da se iskoristi za kupovinu novih sadnica.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.