NavMenu

Ušteda energije od 3 do 7 puta - kompanija "Ecol" nudi rešenja podnog i zidnog grejanja po sistemu "ključ u ruke"

Izvor: eKapija Utorak, 13.10.2009. 13:10
Komentari
Podeli

Hrvatska kompanija "Ecol", specijalizovana za planiranje, projekovanje, savetovanje, distribuciju i ugradnju najsavremenijih sistema grejanja i hlađenja uz upotrebu obnovljivih izvora energije, osvojila je treću nagradu na jubilarnom 85. jesenjem Zagrebačkom Velesajmu. "Ecol" je na svom prvom nastupu u velikoj konkurenciji izlagača iz celoga sveta dobio pohvalu za visok nivo ukupnog nastupa.

- Kompanija "Ecol" angažovana je i na projektima u Srbiji, a svakako najznačajniji do sada je hotelski kompleks u Banji Vrujci kod Valjeva, u kom ugrađujemo zidne panele - rekao je za "eKapiju" Ivica Ćoruša, direktor "Ecola". Ta kompanija u našoj zemlji posluje preko partnera "Geotempusa" iz Novog Sada, a u planu je otvaranje predstavništva i u Beogradu.

- Hotel će imati četiri zvezdice, zadovoljavaće sve evropske standarde, a objekat će zauzimati 42.000 m2. Trenutno je u završnoj fazi prvih 8.000 m2, dok je za novih 7.000 m2 već postavljen temelj. Na prvom objektu smo uspeli da napravimo oko 200.000 litara lož ulja uštede godišnje. Kompleks će imati zidno grejanje i hlađenje i jonizaciju vazduha, jednom rečju vrhunske mikrobiološke uslove. Bušotina tople vode, čija je temperatura 35 stepeni, je na 487 m, a trebalo bi da se još jedna na 700 m i jedna na 1.100 metara. Mašinski projektant je Vasilije Slavić - objasnio je Ćoruša.

Ivica ĆorušaIvica Ćoruša

Na projektu u Banji Vrujci anagažovan je "Geotempus" sa svojim podizvođačima.

Grejanje i hlađenje geotermalnom energijom - ušteda od 3 do 7 puta

Kompanija "Ecol", zahvaljujući dvadesetpetogodišnjem iskustvu, osposobljena je da svim svojim klijentima isporuči kompletan sistem po principu "ključ u ruke", kaže Luka Šošić, tehničar u "Ecolu". Toplotne dizalice proizvode se u Makedoniji po licenci firme sa Novog Zelanda, dok je tehnika "Danfosova".

- Naše pumpe su prilagodljive snabdevanju energijom iz zemlje, vode i vazduha. Sistem je od 3 do 7 puta jeftiniji od plina, odnosno 4 puta od električne energije. Investicija se isplati za 3 do 5 godina, a svi proizvodi su usmereni ka očuvanju životne sredine, jer je reč o 100% obnovljivim izvorima energije, koji osiguravaju vrhunske mikroklimatske uslove- kaže Šošić.

Jedan od primera ekonomičnosti sistema je stambena kuća od oko 200 m2 koju je "Ecol" opremio svojim sistemom grejanja i hlađenja. Taj objekat godišnje za grejanje, sanitarnu toplu voda i hlađenje troši oko 200 EUR, a u zgradi boravi petočlana porodica.

Luka ŠošićLuka Šošić

- Sistem je pri tom urađen u skladu sa svim našim preporukama- poseduje zidno grejanje, dobru izolaciju, toplotnu pumpu- objašnjava Šošić.

Takođe, podno-zidnim grejanjem se postiže isti subjektivni osećaj topline sa 2°C nižom sobnom temperaturom u odnosu na uobičajne sisteme grejanja, čime se postiže dodatna ušteda u energiji.

Geotermalni izvori uglavnom se iskorišćavaju putem toplotnih pumpi koje, uz vrlo malu potrošnju energije, služe za grejanje odnosno hlađenje objekata svih veličina i namena, te za pripremu tople sanitarne vode. Uz te pumpe, "Ecol" koristi i najnovije solarne ćelije koje preuzimaju energiju prostora i pri ekstremno lošim vremenskim uslovima.

- Koeficijent iskoristivosti (COP) zavisi od toga, za koji ste se sistem opredelili i na kakvom geološkom tlu se nalazite- kaže direktor "Ecola", Ivica Ćoruša.

Ćoruša kaže da je proces ugradnje je sličan kao i kod klasičnog grejanja i ne postoje nikakvi posebni zahtevi ukoliko objekat koji je koristio drugačiji sistem snabdevanja toplotnom energijom želi da pređe na sisteme podnog i zidnog grejanja.

- Mi uvek sugerišemo klijentima da naprave što bolju izolaciju, ili ako vrše sanaciju objekta da postave dobre prozore.

Površinski sistemi grejanja - prednosti podnih, zidnih i plafonskih panela

Već duže vreme svuda u svetu postaje sve učestalija primena nisko temperaturnih površinskih sistemi za grejanje, u koje spadaju podno i zidno grejanje i plafonsko hlađenje.

Na osnovu najnovijih istraživanja i ispitivanja primenjenih sistema grejanja i hlađenja, došlo se do saznanja da je najpovoljniji sistem grejanja zračenjem. Najpribližniji biološkoj osnovi su podni i zidni paneli za grejanje u kombinaciji sa plafonskim panelima za hlađenje.

Novi niskotemperaturni sistemi podnog grejanja pokazali su se u primeni kao najzdraviji, ugodniji, ekonomičniji vid grejanja objekata.

- U kombinaciji sa toplotnom pumpom troškove grejanja moguće je smanjiti i do 7 puta, a uz pomoć digitalnih termostata, možete regulisati temperaturu u svakoj prostoriji objekta po želji- objašnajva Ćoruša.

Najbolji rezultati sa podnim grejanjem postižu se sa keramičkim, mramornim ili betonskim podnim oblogama. Uglačani fero beton je takođe veoma zahvalna podloga za dobro grejanje i hlađenje, dok su laminati i parketi nešto nepovoljniji, ali se mogu primeniti. Kod parketa je bitno da njegova vlažnost bude ispod 10%. Bambusov parket, zahvaljujući svom kvalitetu i ceni, u principu, zadovoljava postavljene zahteve da se ne rasuši tokom sezone grejanja.

Ćoruša kaže da hlađenje prostora pomoću podnog sistema nije idealno, zbog toga što hladan vazduh ostaje u donjoj zoni i daje prednost zidnim panelima.

- Najbolja kombinacija je da se u objektu primjenjuje podno i zidno grijanje i plafonsko i/ili zidno hlađenje -naglašava on, dodajući da je ono pogodnije za industrijske objekte. -Pozitivni efekti podnog grijanja se postižu i u velikim halama, tržnim centrima, crkvama i skladištima.

"Ecol" koristi zidne sisteme "Praski Bavaria" koji se mogu kombinovati sa podnim grejanjem, a mogu i grejati i hladiti samostalno. U svakoj prostoriji objekta, uz pomoć digitalnog termostata i električnih ventila reguliše se željena temperatura.

Plafonski panelni sitemi za hlađenje prostorije postavljaju se na plafon i služe isključivo za prirodno hlađenje. Mogu se kombinovati sa podnim i zidnim grejanjem i pružaju ravnomerno, prirodno i ugodno rashlađen ambijent, nalik "vinskim podrumima".

Kompanija "Ecol" nastupiće i na Splitskom sajmu (SASO) koji će biti održan od 21. do 26. oktobra 2009.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.