Izvor: N1 | Ponedeljak, 30.09.2019.| 16:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Koncentracija u bankarskom sektoru - Ekspanzija OTP banke

Širenje mađarske OTP banke i najavljena prodaja Komercijalne banke unele su značajne promene u vrh bankarskog tržišta Srbije. Trka za novim klijentima mogla bi da se uspori, kada i ako se bude prodala najveća srpska banka, poručuju stručnjaci.

- Sve ide u smeru koncentracije u bankarskom sektoru. Smanjuje se ukupan broj banaka, a pojačava se koncentracija velikih igrača, jer je bankarski segment tipično oligopolsko tržište sa 5-6 dominantnih igrača - kaže Zoran Grubišić iz Beogradske bankarske akademije.

Prvo mesto zauzima Banka Intesa sa 15,6% učešća, drugo OTP banka sa 13,67%, treće mesto zauzima Komercijalna banka sa 10,80%, a iza njih idu Unikredit i Raiffeisen banka.

- Što se tiče Societe Generale, mi smo potpuna periferija za njih u delu izvora i mogućnosti sticanja profita. Ekspanzija OTP je očigledna, njihova želja je da rašire mogućnost sticanja profita u Srbiji, a s druge strane ta banka nastupa ispred Mađarske i država je njen ključni akcionar - kaže Đorđe Đukić sa Ekonomskog fakulteta.

Prekomponovanje bankarskog tržišta u Srbiji nije završeno. Komercijalna banka trenutno deli poziciju broj tri sa Unikredit bankom, ali prodaja najjače državne banke tek treba da usledi. Za sada, nezvanično, najbolju neobavezujuću ponudu tešku 450 mil EUR nudi NLB banka. Slovenci trenutno poseduju samo 2% tržišta u Srbiji.

- Stanovišta sam da je vrlo verovatno da će se možda delovi Komercijalne banke, recimo poslovanje sa preduzećima ili sektor namenjen stanovništvu, ponuditi parcijalno pojedinim igračima - ocenjuje Đukić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.