NavMenu

Održavanje javne rasvete u Nišu ide u ruke privatnika - Uskoro raspisivanje tendera

Izvor: Niške vesti Ponedeljak, 30.09.2019. 15:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jod2523/shutterstock.com)Ilustracija
Gradsko većе Niša donelo je rešenje kojim se Kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj i projekte Niš zadužuje da realizuje proces javno-privatnog partnerstva za realizaciju projekta rekonstrukcije, racionalizacije i održavanja sistema javnog osvetljenja u Nišu. Ovaj posao do sada je obavljalo JKP Parking servis.

To bi za grad predstavljalo značajnu uštedu, čulo se, ozmeđu ostalog tokom obrazloženja ovog predloga. Grad ima obavezu da po potpisivanju ugovora sa privatnim partnerom istom plaća godišnju naknadu za održavanje, a privatni partner će iz te godišnje naplate praktično da otplaćuje investiciju.

- Javno-privatno partnerstvo za realizaciju projekta rekonstrukcije, racionalizacije i održavanje sistema javnog osvetljenja u Nišu podrazumeva izbor privatnog partnera kome se nakon završetka cele procedure praktično poverava realizacija i investiranje u zamenu trenutnog i ugradnjom efikasnijeg sistema, a zatim i održavanje kroz određeni broj godina što će se definisati programom projekta - kaže Bojan Gajić, energetski menadžer grada Niša.

KLERP će formirati stručni tim čiji je zadatak izrada preloga projekta zajedno sa savetnikom koga bira Kancelarija. Nakon usvajanja predloga projekta svi detalji će biti sadržani u projektu koji nakon toga ide na sednicu Vladine komisije za javno-privatno partnerstvo koja donosi mišljinje. Nakon dobijanja pozitivnog mišljеnja vraća se na odlučivanje Skupštini. Kada Skupština donese odluku sledeći korak je raspisivanje javnog poziva koji je namenjen svima koji žele da se jave.

- Ono što možemo očekivati na osnovu dosadašnjeg iskustva i sličnih projekata, privatni partner imaće obavezu da održava javnu rasvetu u narednih 10 do 15 godina - dodao je Bojan Gajić. On je dodao da bi ceo projekat bio vredan 4 do 5 mil EUR.


Održavanje javne rasvete u gradu je do sada bilo povereno Parking servisu, ali je procena da bi, u slučaju javno-privatnog partnerstva, računi koji se plaćaju za javno osvetljenje bili znatno manji.

- Osim toga očekujemo da kvalitet javnog osvetljenja za građane bude bolji, a time se unapređuje kvalitet života naših sugrađana. Kvalitetnijom rasvetom se smanjuje i potrošnja energije, a daje se doprinos i zaštiti životne sredine i smanjenju emisije štetnih gasova objašnajva Gajić.

Privatni partner kome bude poveren ovaj posao obavljaće poslove koji budu definisani samim projektom.

- Predlogom će biti predviđeno da li će privatni partner održavati samo zamenu svetiljki ili i stubova, pa i održavanje celog sistema - dodao je Gajić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.