NavMenu

Počela izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda u TE Kostolac B

Izvor: eKapija Ponedeljak, 30.09.2019. 10:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hxdyl/shutterstock.com)Ilustracija
U krugu termoelektrane "Kostolac B" počela je realizacija još jednog velikog projekta za unapređenje zaštite životne sredine – izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda decentralizovanog tipa. Postrojenje će u svom sastavu imati tri postrojenja i lokalni separator ulja na atmosferskoj kanalizaciji.

Prvo je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda nakon odsumporavanja i voda iz HPV, kapaciteta dve linije po 45 kubnih metara na sat. Tu je i postrojenje za prečišćavanje zamazućenih i zauljenih otpadnih voda, kapaciteta dve linije po 30 kubnih metara na sat, i treće je postrojenje za prečišćavanje sanitarnih otpadnih voda.

Građevinska dozvola za izgradnju dobijena je 16. aprila, radovi su u toku, a cilj projekta je ispunjavanje domaće i strane zakonske regulative energetskog sektora u oblasti ekologije, navodi portal eBraničevo.

- Radovi na izgradnji postrojenja za prečišćavanje zauljenih i zamazućenih otpadnih voda, kao i postrojenja za prečišćavanje sanitarnih otpadnih voda su u toku. Uskoro će početi i izgradnja postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda nakon odsumporavanja i hemijske pripreme vode − rekla je Ljiljana Velimirović, menadžer projekta.

Ona je dodala da su projektom obuhvaćene i količine otpadnih voda, koje će nastajati na novom bloku B3, snage 350 megavata.

Ovaj projekat je deo nacionalnog programa IPA 2013, koji se finansira sredstvima Evropske unije i sredstvima Republike Srbije. Sredstva će u ime države obezbediti Elektroprivreda Srbije.

Ukupna vrednost ugovora o radovima je 5,4 mil EUR. Veći deo sredstava, u iznosu od 85%, pokriće se iz fondova Evropske unije, dok će "Elektroprivreda Srbije" projekat kofinansirati sa 15% potrebnih finansijskih sredstava.


Radove na izgradnji novog postrojenja izvodi konzorcijum koji predvodi francuski SADE CGTH. Članovi ovog konzorcijuma su i kompanije Veolia Water Solutions & Technologies iz Beograda, Veolia Water S.T.I. iz Francuske, Veolia Water Solutions & Technologis iz Rumunije i Energotehnika-Južna Bačka iz Novog Sada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.