Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 30.09.2019.| 09:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Modni lanac Forever 21 podneo zahtev za stečaj

Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Modni lanac Forever 21, koji je nekada bio popularan brend za tinejdžere koji je postao žrtva sopstvenog brzog širenja i promene ukusa potrošača, podneo je zahtev za stečaj.

Ta privatna kompanija sa sedištem u Los Anđelesu saopštila je da će zatvoriti do 178 prodavnica u Americi, a u trenutku podnošenja zahteva za stečaj imala je oko 800 prodavnica širom sveta, uključujući i 500 prodavnica u SAD.

Ovaj potez usledio je u trenutku kada se tradicionalne maloprodajne firme suočavaju sa teškoćama naspram sve veće konkurencije onlajn rivala. Podnošenjem zahteva za stečaj, pod takozvanim Poglavljem 11 - zaštita od bankrota, odlaže se obaveze kompanije prema njenim kreditorima i daje joj se vreme da reorganizuje svoje dugove ili proda delove svog poslovanja, prenosi BBC.

Kompanija je navela da će se koncentrisati na uvećanju vrednosti svojih američkih radnji i zatvoriti neke međunarodne lokacije. Forever 21 planira da zatvori većinu prodavnica u Aziji i Evropi ali će nastaviti da radi u Meksiku i Latinskoj Americi.

Portparol firme je rekao da očekuju da zatvore do 350 prodavnica u svetu.

- Odlučivanje o tome koje domaće prodavnice će biti zatvorene je u toku i zavisi od razgovora sa vlasnicima. Mi, međutim, očekujemo da će znatan broj prodavnica ostati otvoren i nastaviti da rade redovno, i ne očekujemo da izađemo iz bilo kojih većih tržišta u SAD - navela je kompanija.

Forever 21 osnovan je 1984. i sa drugim tzv. brzim modnim lancima kao što su H&M i Zara bio na talasu popularnosti među mladim potrošačima koji je krenuo sredinom 1990-ih. Popularnost je rasla za vreme velike recesije, kada su kupci tražili povoljne cene.

Međutim poslednjih godinu dana brza moda je prestala da bude privlačna. Mladi potrošači gube interes za garderobu koja može da se baci i više ih zanima kupovina ekološki pogodnih proizvoda. Oni se takođe okreću iznajmljivanju odeće i onlajn vebsajtovima za polovnu odeću kao što je Thredup, gde vide da se odeća ponovo nosi umesto da završi na đubretu.

Forever 21 je takođe bio osetljiviji nego drugi lanci zbog velikog prisustva u većim šoping centrima, koji sada privlače manje kupaca.

Lanac Forever 21 pridružio se firmama Barnis New York i Diesel USA i sve većem broju maloprodajnih lanaca koji su otišli u stečaj zbog borbe sa konkurentima preko interneta. Neki kao što je Payless ShoeSource i Charlotte Russe su potpuno zatvoreni.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.