NavMenu

Izranja sjaj Romulijane - za rekonstrukciju gamzigradskog zdanja uloženo 16 miliona dinara

Izvor: Politika Utorak, 13.10.2009. 09:43
Komentari
Podeli

Brana Stojković-PavelkaBrana Stojković-Pavelka

Odavno država, moglo bi se reći još od smrti akademika Dragoslava Srejovića, 1996. godine, nije izdvojila toliko novca za istraživanje, konzervaciju i prezentaciju gamzigradske Romulijane, kao ove godine. Sasvim je izvesno da će arheološki radovi trajati do kraja oktobra, a konzervatorski čak do kraja novembra, i da će u letnju i jesenju kampanju država uložiti više od 20 miliona dinara.

Državu posebno hvali Brana Stojković-Pavelka, koja već 27 godina po nalogu beogradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture brine o restauraciji i zaštiti svega što je u minulim godinama ovde, počev od 1953. godine, otkriveno. Podseća da je godinama malo ulagano, ali od kada je Romulijana dospela pod zaštitu UNESCO 28. juna 2007. godine državna kasa je sve izdašnija. Ove godine samo za zaštitu izdvojeno je 16,5 miliona dinara – za novu fasadu jugozapadnog dela bedema i temeljnu rekonstrukciju još jedne kule pored zapadne kapije. Već sada to palatu čini spolja znatno privlačnijom nego minulih godina.

Arheolozi Mihailo Milinković i Miodrag Sladić, profesori Filozofskog fakulteta u Beogradu, ne dele u svemu mišljenje gospođe Pavelke, ali se nadaju da će izuzetni rezultati jesenje kampanje uticati da i arheolozi dobiju veću naklonost države. Istočna kapija palate tek treba da zasija, a tri sveže otkrivena hrišćanska hrama zapadno od ulaza u palatu obećavaju i nova saznanja o životu na ovim prostorima u četvrtom i petom veku, nakon najezde varvara i rušenja palate. U toku su tek probna iskopavanja koja potvrđuju letošnji geofizički snimak stručnjaka Nemačkog arheološkog instituta, koji su nagovestili ostatke hrišćanskih hramova. Profesor Mihailo Milinković kaže da je zadovoljan probnim iskopavanjima. Na samo stotinu metara od zapadne kapije, izvan zidova palate, nalazi se svojevrsni crkveni kompleks od tri crkve približno iste veličine, na veoma malom rastojanju. Potiču najverovatnije iz četvrtog ili petog veka, a probna istraživanja ukazuju da je jedna od njih imala i obodni utvrđeni zid, što je retkost na našim prostorima. Naziru se i arhitektonska raskoš i ostaci mozaika.

Tek treba izdvojiti novac i proučiti ko su bili graditelji i kakav je bio odnos ove tri bogomolje i onih unutar palate.

Južna kula istočne kapije, starijeg utvrđenja, takođe je veoma zanimljiva za istraživače. Profesor Miodrag Sladić kaže da je reč o jednoj od ukupno 16 kula starog utvrđenja (u starijem i mlađem utvrđenju ima ukupno 36 kula) i da je ova zanimljiva zato što se nalazi pored istočne kapije, koja je do sada mnogo manje istražena od zapadne. Dosadašnja otkopavanja, sloj po sloj, upućuju da je u kuli, u petom veku, najpre bilo smešteno veliko skladište žita, a zatim i topionica. Očekuje se da će ulazak u sloj četvrtog veka biti takođe zanimljiv.

Znatnom boljim odnosom države prema Romulijani zadovoljan je i direktor Narodnog muzeja u Zaječaru Bora Dimitrijević. Ilustrativan je, kaže, i podatak da je sadašnji ministar kulture Nebojša Bradić od 2008. godine do sada tri puta posetio ovu carsku palatu i pomagao da radovi teku željenim tempom. Neki njegovi prethodnici nisu ovde nikada kročili nogom.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 13.10.09.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.