NavMenu

Uskoro tender za izgradnju novog mosta u banjalučkim Toplicama

Izvor: eKapija Petak, 27.09.2019. 14:21
Komentari
Podeli
(Foto: banjaluka.rs.ba)
Poslije izgradnje novog mosta na mestu nekadašnjeg Zelenog mosta u Obilićevu, Banjaluka bi trebalo da dobije još jedan most preko Vrbasa, i to 220 metara uzvodno od postojećeg, jednosmernog mosta u Srpskim toplicama.

U sedmici od 28. septembra biće raspisan tender za izbor izvođača budućeg mosta preko Vrbasa u Toplicama, što je i jedan od prvih koraka za realizaciju ovog velikog projekta.

– Ukoliko postupak javne nabavke prođe bez poteškoća, nadam se, da ćemo do kraja oktobra izabrati firmu koja će biti zadužena za taj posao i da će izvođač bez obzira na kraj građevinske sezone, do kraja godine moći da obavi određene radove na terenu – kazao je načelnik Odeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić, dodajući da je predviđeno da rok za izgradnju novog mosta bude 10 meseci.

Grad će za jedan od najvećih ovogodišnjih infrastrukturnih projekata na svom području iz budžeta izdvojiti oko dva miliona KM, uz dodatnih 600.000 KM za gradnju pristupnih saobraćajnica.

Sandić naglašava da će novi most ubrzati saobraćaj u ovom delu Banjaluke, i omogućiti prolaz teretnim vozilima što do sada nije bilo moguće, s obzirom da je sadašnji most jednosmeran sa ograničenom težinom.
(Foto: banjaluka.rs.ba)
Novi most preko Vrbasa trebalo bi da se gradi 220 metara uzvodno od postojećeg, jednosmernog mosta u Toplicama.

Prema idejnom rešenju, budući most u Toplicama imaće raspon od 65, a širinu 11 metara. Pored dve saobraćajne trake po tri i po metra, biće izgrađene i pešačke staze širine po dva metra. Preko mosta će cirkulisati teretni saobraćaj u pravcu Istočnog tranzita.

Projektom je predviđeno da most bude građen sistemom konzolne gradnje od čelika i betona kao spregnuta konstrukcija. Na ovaj način gradnje projektanti su se odlučili zbog konfiguracije terena i izuzetno uskog prostora na kojem će se nalaziti buduće gradilište.

Grad je s predstavnicima Zavoda Dr Miroslav Zotović dogovorio da se sadašnji most u okviru kompletnog ambijentalnog uređenja u zoni oko banje dodatno uredi i transformiše u pešački most.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.