NavMenu

Folksvagen počinje gradnju fabrike u Turskoj 2020. godine?

Izvor: Tanjug Petak, 27.09.2019. 13:42
Komentari
Podeli
(Foto: Gyuszko-Photo/shutterstock.com)
Planovi koncerna Volkswagen za otvaranje novog pogona u Istočnoj Evropi postaju sve konkretniji.

- U toku su završni razgovori sa Turskom - rekao je reporterima u Berlinu šef VW-ovog sektora za brend i proizvodnju Andreas Tostman.

Dodao je da računa s tim da će za dve nedelje doći do konačnog dogovora - "a možda i ranije", prenosi radio Deutsche welle (DW).

Trenutno se radi "na finalizovanju ugovora" kako bi on bio spreman za potpisivanje. Na pitanje da li se još pregovara i sa drugim partnerima, Tostman je rekao samo da je fokus trenutno na finalizaciji pregovora sa Turskom.

Insajderi tvrde da je odluka o gradnji pogona za više od 1 mlrd EUR već doneta.

- Ta Volkswagenova investicija u Turskoj je dobra stvar za čitavu tursku privredu - rekao je za DW Alper Kanča, predsednik turskog udruženja proizvođača automobilskih delova Taysad.

Volkswagen u uspešnim godinama u Turskoj prodaje oko 170.000 automobila. To je veliki udeo na tržištu te zemlje i dobro je i za tursku i za Nemačku, naglasio je Kanča.

Nova fabrika će imati kapacitet za sklapanje do 300.000 vozila godišnje, kao i oko 4.000 zaposlenih. Biće otvorena u Manisi u blizini Izmira u Zapadnoj Anadoliji.

- Ekonomski faktori u regionu su idealni za otvaranje takvog pogona - kaže Kanča.

Prema insajderskim informacijama, gradnja fabrike bi trebalo da počne 2020, a proizvodnja automobila - 2022. godine. Uprava kompanije je mesecima pregovarala sa turskim vlastima - alternativa je bila Bugarska i, u ranijoj fazi, i Srbija.

U novoj fabrici bi trebalo da se proizvode model Volkswagen Pasat i Škodin model Superb.

DW napominje da Evropska unija optužuje predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da sputava slobodu mišljenja i demonstriranja u svojoj zemlji, i da je zato odluka Volkswagena da napravi dil sa Turskom politički sporna. No, Volkswagen na to odgovara da je Turska već godinama kandidat za prijem u EU, te da je puč od pre tri godine pogoršao situaciju.

- Volkswagen vidi situaciju u Turskoj i represalije protiv kritičara režima i disidenata - rekao je glavni lobista firme Tomas Šteg. Prema njegovim rečima, koncern zna da neće imati nepodeljenu podršku javnosti za svoj projekat, ali "Turska ima razvijenu tržišnu privredu i mi smatramo da će ponovo početi rast turske privrede".

Šef proizvodnje Tostman je dodao:

- Polazimo od toga da će naši standardi u Turskoj moći da se održe i u pogledu kvaliteta proizvoda i kada je reč o učešću radnika u donošenju odluka, a i na planu ljudskim prava u oblastima na koje imamo direktan uticaj.

U Turskoj su plate manje nego u istočnoevropskim zemljama koje su bile u igri. U Bugarskoj, koja je dugo važila kao alternativa, plate su isto male, ali tamo nema dovoljno kvalifikovane radne snage. Osim toga, Bugarska mora da poštuje pravila Evropske unije u vezi sa subvencijama, a u Turskoj može, kako kažu u Folksvagenu, slobodno da se pregovara, navodi se u tekstu DW-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.