NavMenu

Srbija dobija još jedan PET skener

Izvor: Politika Četvrtak, 26.09.2019. 16:52
Komentari
Podeli
(Foto: sfam_photo/shutterstock)
Nacionalni PET centar, koji se nalazi u Kliničkom centru Srbije, sledeće godine će dobiti još jedan PET/CT (pet skener) uređaj. Reč je o takozvanoj pozitronskoj emisionoj tomografiji (PET), pomoću koje mogu da se ustanove najsuptilniji metabolički i drugi procesi što se odvijaju u ćelijama različitih tkiva i organa.

Ovo je veoma značajno jer u Srbiji trenutno postoje samo dva takva aparata, čije su prednosti nemerljive, najviše u onkologiji zbog bržeg uspostavljanja precizne dijagnoze, određivanja raširenosti bolesti, praćenja njenog toka i efekta terapije, utvrđivanja recidiva bolesti i preciznog planiranja radioterapije.

Kako saznaje Politika, do kraja 2021. godine u Kliničkom centru Srbije će se formirati i centar za proizvodnju takozvanih pozitronskih radiofarmaka, u kome će biti smešteno i eksperimentalno PET odeljenje. Profesor dr Vladimir Obradović, autor projekta Nacionalnog PET centra i njegov prvi direktor, kaže da će se u okviru ovog odeljenja ispitivati novi radiofarmaci za PET dijagnostiku, kao i novi specifični lekovi. Kada bude kompletiran, srpski PET centar se ni po opremi ni po kadrovima kojima raspolaže neće razlikovati od najrazvijenijih centara u svetu.

– U odnosu na druge metode, PET skener vidi "živo" tumorsko tkivo i može da nam pokaže koliko se rak proširio. Zahvaljujući snimanju možemo da vidimo i kako terapija deluje na pacijenta, ali i da bolje isplaniramo radioterapiju jer se PET-om najpreciznije utvrđuje gde se tačno tumor nalazi i zrači se samo taj deo. Snimanje je bitno i za obolele od Parkinsonove bolesti kao i demencije, jer se utvrđuje koji je tip "zaboravnosti" prisutan, a može da se otkrije i žarište epilepsije. Značajno je i za ljude koji imaju visoku temperaturu, a ne zna se gde je prisutno zapaljenje. Uskoro će se sprovoditi snimanja i za kardiološke pacijente, pa će se znati koliko je kod bolesnika funkcionalan oboleli srčani mišić – istakao je dr Obradović.

Za 10 godina rada Nacionalnog PET centra urađeno je više od 17.000 pregleda, zahvaljujući čemu su omogućeni bolji rezultati lečenja teških bolesti, kao i smanjenje broja nepotrebno primenjenih hirurških i ostalih terapijskih procedura.

– U sklopu izgradnje nove zgrade Kliničkog centra Srbije, u toku je rekonstrukcija i prostorija Nacionalnog PET centra. Uskoro u renoviranom prostoru očekujemo instalaciju takozvanog SPEKT/CT sistema i nove gama kamere. U prethodnoj deceniji Centar je sarađivao sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju kroz četiri projekta tehničko-tehnološke saradnje i dva projekta edukacije, što je rezultiralo sa 28 višemesečnih stipendija u najboljim evropskim centrima, šest naučnih poseta i brojnim kursevima i radionicama posvećenim najviše PET dijagnostici i veoma vrednoj opremi – kaže profesor dr Vera Artiko, direktorka Centra za nuklearnu medicinu KCS.

Povodom desetogodišnjice rada Nacionalnog PET centra, u hotelu Zira u Beogradu, biće održan naučni simpozijum iz ove oblasti medicine sa internacionalnim učešćem. Očekuje se 150 učesnika iz Srbije ali i iz drugih evropskih zemalja: Austrije, Italije, Velike Britanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Holandije, Grčke, Turske i Severne Makedonije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.