Izvor: eKapija | Četvrtak, 26.09.2019.| 16:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

BiH želi deonicu od Počitelja do Trebinja na trasi Jadransko-jonskog auto-puta

Ilistracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
U organizaciji Ministarstva komunikacija i prometa BiH, danas, 26. septembra, je održana prezentacija projekta "Izrada plansko-studijske dokumentacije za Jadransko-jonsk auto-put na delu kroz Bosnu i Hercegovinu" (Počitelj–Neum–Trebinje–granica s Crnom Gorom) s idejnim rešenjem trase.

Zamenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić je na početku prezentacije istakao da je Jadransko-jonski auto-put za BiH jedan od prioritetnih infrastrukturnih projekata koji istovremeno ima i regionalnu važnost.

Naime, Jadransko-jonski auto-put je deo istoimenog koridora sveukupne dužine oko 1.110 km koji prolazi kroz sedam zemalja: kreće od Trsta u Italiji, prolazi kroz Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Albaniju i završava u Luci Igumenica u Grčkoj. Kroz Bosnu i Hercegovinu je predviđen prolazak trase u dužini od oko 7 km i ista se u definisanoj spojnoj tački na rejonu Aranđelovo/Nudo spaja s Crnom Gorom, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Analiza prostorno-planske dokumentacije
- Želimo da Jadransko-jonski auto-put prolazi kroz BiH i da dužina trase auto-puta bude oko 110 kilometara, te da se kreće od Počitelja, gde bi bilo čvorište s Koridorom 5C, pa preko delova opština Čapljina, Stolac, Neum, Ravno, Ljubinje, Popovog polja do Trebinja i spojne tačke s Crnom Gorom na reonu Aranđeleovo/Nudo. Prolazak ove auto-puta kroz delove navedenih opština bi znatno uticao na državni razvoj tog dela BiH te povezanost regije i cele Bosne i Hercegovine sa zapadnom i jugoistočnom Europom i Azijom - naglasio je zamenik Dalipagić.

Vrednost ugovora za izradu ovog projekta iznosila je 4.289.220 KM ( oko 2,1 mil EUR) s PDV-om, a rok završetka je bio 18 meseci. Izradu plansko-studijske dokumentacije radio je konzorcijum IPSA Sarajevo i IG Banjaluka, a podizvođači su bili Integra Mostar i EKO plan Mostar.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.