Izvor: RTV | Četvrtak, 26.09.2019.| 13:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Donacija iz Nemačke stigla u somborsku bolnicu

Ilustracija (Foto: narin phapnam/shutterstock.com)
Jedna od najvećih donacija medicinske opreme stigla je u somborsku Opštu bolnicu Dr Radivoj Simonović. Medicinska oprema, hiruški instrumenti i monitori deo su humanitarne pomoći koju je somborskoj bolinici obezbedilo Zavičajno udruženje Ratkovčana iz Nemačke i Crveni krst nemačkog grada Karlsrue.

Transportne troškove je preuzeo Crveni krst Nemačke a carinske i ostale obaveze firma Siemens. Na ovaj način, Podunavski Nemci poreklom iz Ratkova i današnji građana Ratkova, žele i u budućnosti razvijati i unaprediti dobre i prijateljske odnose. Ovu akciju inicirao je i vodio Herbert Reh, predsednik zavičajnog udruženja Ratkovčana iz Nemačke.

- Naši roditelji i naši preci su živeli u mestu Ratkovu i raduje je mnogo što možemo da poklonimo somborskoj bolnici medicinsku opremu i sredstva koja bi unapredila dalji rad ove bolnice - istakao je Reh, predsednik Zavičajnog udruženja Ratkovčana.

Od opreme stiglo je 29 pacijent-monitora u ispravnom stanju koji će biti upotrebljeni na odeljenjima intenzivne nege, koronarne jedinice internog odeljenja i odeljenja za prijem urgentnih stanja, rekao je direktor Opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović" u Somboru, dr Dragan Rastović.

- Ti aparati će naći svoje mesto: imamo i neke sonde ultrazvučnih aparata koje će takođe imati svoju primenu kao i hladni izvori svetla za hirurgiju - kazao je dr Rastović.

U klinici Karlsrue, kako navode članovi Zavičajnog udruženja Ratkovčana u Nemačkoj, u pripremi su veliki medicinski aparati koji moraju proći kontrolnu proveru stanja i ispravnosti i, ukoliko bi zakonske i administativne procedure u Srbije to dozvolile, ova oprema bi mogli biti deo naredne humanitarne pomoći somborskoj bolnici.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.