Izvor: eKapija | Sreda, 25.09.2019.| 18:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Kragujevcu otvorena dva nova pogona za demilitarizaciju zastarele municije - Predviđeno da se uništi do 1.300 tona

Ilustracija (Foto: ALEXANDER LEONOV/shutterstock.com)
U Tehničkom remontnom zavodu Kragujevac u sredu, 25. septembra, svečano su otvorene dve novoizgrađene radionice - za izvlačenje eksplozivnog punjenja iz košuljice projektila i za delaboraciju, modernizaciju i održavanje ubojnih sredstava, ukupne vrednosti 2.740.000 EUR, saopštilo je Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

Radionica za izvlačenje eksplozivnog punjenja iz košuljice projektila je površine 187 m2. Reč je o autonomnom objektu koji poseduje sopstvene kapacitete za proizvodnju vodene pare i toplotne energije, opremljenom protivpožarnim sistemom za dojavu i automatsko gašenje požara.

Vrednost izvedenih građevinskih radova i ugrađene opreme je 900.000 EUR, od čega je NATO poverenički fond obezbedio 850.000 EUR dok je 50.000 EUR doprinos Tehničkog remontnog zavoda, čiji su stručnjaci opremu izradili i instalirali.

Radionica za delaboraciju, modernizaciju i održavanje ubojnih sredstava, ukupne površine 700 m2, podeljena je na četiri protivpožarna sektora i opremljena protivpožarnim sistemima za automatsko gašenje požara.

Ukupna vrednost izvedenih radova je 1.840.000 EUR, novac je obezbedila Vlada Republike Srbije, u iznosu od 1.620.000 EUR, a Tehnički remontni zavod Kragujevac investirao je 220.000 EUR koji je, takođe, izradio, remontovao i instalirao opremu.

Radionice su otvorili ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin, visoki predstavnik Agencije za podršku i nabavke NATO Danijel Dorington i direktor Tehničkog remontnog zavoda Kragujevac potpukovnik Rasim Ciriković.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da će se u ova dva nova pogona rešavati problem neeksplodiranih ubojnih sredstava i zastarele municije.

Viisoki predstavnik Agencije za podršku i nabavke NATO Danijel Dorington rekao je da je u ovim pogonima predviđeno da se uništi do 1.300 tona municije, čime će se znatno unaprediti bezbednost. On je istakao i da bi Tehnički remontni centar Kragujevac mogao da postane regionalni centar izuzetnosti za demilitarizaciju zastarele municije.

Izaslanik odbrane Velike Britanije, pukovnik Nik Ilić ukazao je na veliki značaj akcije uništavanja municije i sredstava koje je Ministarstvo odbrane Srbije proglasilo opasnim, zastarelim ili viškom.

Ilić je rekao da su u toku procedure za odobravanje dodatnih sredstava kojima bi se izašlo u susret novim potrebama Tehničkog remontnog zavoda u Kragujevcu.

Izaslanik odbrane SAD, pukovnik Tomas Batler rekao je da su u prethodne dve godine SAD donirale više od 1,3 mil USD u Poverilački fond NATO za Srbiju, navodi se u saopštenju.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.