NavMenu

Kako pripremiti šljive za rakiju

Izvor: Agroklub Sreda, 25.09.2019. 10:15
Komentari
Podeli
(Foto: nada54/shutterstock)
Situacija sa šljivom u našoj zemlji iz godine u godinu varira, a sve češće plodovi završe u kazanima za rakiju ili se prerade na neki drugi način, jer je ovogodišnja otkupna cena od 15 dinara obeshrabrila sve proizvođače.

Šljiva je prema rečima Zlatice Krsmanović, savetodavca za voćarstvo, dragocen plod za svežu potrošnju, ali i za sušenje i preradu u slatke prerađevine i preradu u rakiju.

- Šljiva se u svetu sve više troši i postaje značajan izvozni proizvod pre svega u osušenom, ali i duboko smrznutom stanju. Kod nas bi trebalo mnogo više raditi na razvijanju plasmana prerađene šljive u interesu daljeg razvoja i osavremenjavanja našeg šljivarstva, jer se neretko dešava da upravo zbog neisplativosti ove proizvodnje mnogi proizvođači zapuste ili čak krče svoje šljivike - kaže ona.

S obzirom na činjenicu da svake godine velike količine "plavog zlata" završe u kazanima za rakiju, a da u Srbiji svi znaju da peku rakiju, nije na odmet poslušati i savet stučnjaka kako bi rakija bila još kvalitetnija.

- Za rakiju se biraju isključivo potpuno zreli plodovi, jer tada imaju najviše šećera i samo takvi daju najviše rakije (s bogatom i karakterističnm aromom). Nikad u kominu ne ubacivati trule i nedozrele plodove, a zdrave i čiste šljive u kominu treba stavljati po suvom i toplom vremenu radi bržeg i lakšeg vrenja. Čisti i dobro pripremljeni sudovi, zdrave drvene kace ili plastični sudovi koje treba puniti do 80% zapremine da u punom vrenju komina ne kipi, se podrazumevaju - ističe Krsmanovićeva.

Zreli plodovi bi po pravilu trebalo da idu u muljaču na muljanje i odvajanje koštice, jer izmuljani plodovi šljive mnogo brže i ujednačenije fermentišu u odnosu na cele plodove koji fermentišu usporeno i daju nešto manje rakije, često lošijeg kvaliteta.

Krsmanovićeva savetuje da punjenje sudova za vrenje šljive treba obaviti ođednom i završiti najkasnije za 24 sata jer punjenje u većim vremenskim razmacima vrlo je opasno, jer može izazvati ukiseljenje i najbolje ukomljene šljive.

Ukomljenu šljivu nije dobro držati u otvorenim sudovima, jer pod uticajem kiseonika iz vazduha stvaraju se uslovi za rad sirćetnih bakterija i gornji deo komine će se sigurno ukiseliti i propasti. Prema njenim rečima, sudove obavezno dobro pokriti, povezati i ubaciti vranj radi izlaska ugljendioksida iz fermentisanog kljuka.


Umesto vranjeva, kako je pojasnila, može se koristiti crevo koje se uroni u posudu sa vodom.

- Vrenje se obavlja u anaerobnim uslovima, a tako se proizvede i 10 posto više rakije. Ukoliko ispoštujete ove bitne stavke stvorili ste odlične preduslove za proizvodnju kvalitetne rakije od šljive. Za brže, bolje i sigurnije vrenje preporučljivo je na 100 kg izmuljane komine šljive dodati 30 grama selekcionisanog kvasca. Takođe se praktikuje za sigurniju fermentaciju i aromatičniju rakiju uz kvasce koristiti i specijalnu hranu za kvasce koja sadrži potrebna hraniva za kvalitetniju fermentaciju - savetuje Krsmanovićeva.

Kako je navela, burno vrenje šljive, u skladu sa vremenskim prilikama traje obično 12-14 dana, a posle toga dobro je kominu ostaviti da odstoji još desetak dana, da tiho vri, a odmah zatim je peći, jer se brzim pečenjem komine dobije više rakije sa manje kiselina. Prilikom pečenja - destilacije obavezno odvajati prvenac, srce i patoku u različite sudove, a svi sudovi koji se koriste u proizvodnji rakije obavezno moraju biti čisti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.