Izvor: Poslovne novine | Utorak, 24.09.2019.| 16:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

BiH među vodećim proizvođačima falsifikovane robe u EU

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Bosna i Hercegovina se našla u zvaničnim statistikama zemalja odakle potiče krivotvorena roba u Evropskoj uniji, javlja Deutsche Welle (DW).

Specijalnost joj je falsifikovana ambalaža, a evropski carinici su prošle godine zaplijenili robu u vrednosti od 740 mil EUR.

Najviše zaplenjene robe, 27 miliona artikala koji su kršili prava intelektualnog vlasništva, iz Kine je.

Vrednost zaplenjene krivotvorene robe, koju su zaplenili evropski carinici je 2018. godine za 160 mil EUR veća u odnosu na 2017. godinu.

Kina je i dalje na prvom mestu. Posle Kine, na velikoj "distanci" su Bosna i Hercegovina, kineski region Hongkong i Kambodža.

Evropski policajci su najviše zaplenili cigareta (15%), slede igračke (14%).

Krivotvoreni alkohol je najčešće dolazio iz Severne Makedonije, jer je iz te zemlje stiglo više od 60% falsifikovanih alkoholnih pića, dok je Turska bila najvažnija zemlja porekla parfema i kozmetičkih proizvoda.

Krivotvoreni računari i računarska oprema su najčešće dolazili iz Indije, cigarete iz Kambodže, a falsifikovana ambalaža iz Bosne i Hercegovine.

Udruženje za zaštitu proizvoda i brendova, u okviru kojeg deluju Nemačka industrijska i privredna komora i Udruženje nemačke industrije, navodi da su "crni" brojevi daleko veći.

Predsednik Udruženja Folker Bartels kaže da se "borba protiv krivotvorenih proizvoda i brendova mora voditi na drugim nivoima, kako bi se otežala njihova proizvodnja i prodaja".

Važno polazište za tu borbu je veliki broj platformi na internetu preko kojih se i prodaje najveći deo krivotvorenih proizvoda.

- Sa nekoliko klikova i bez većih kontrola možete doći do nekoliko miliona potencijalnih kupaca kojima često nije jasno odakle proizvodi i dolaze - kaže Bartels.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.