Izvor: Agroklub | Utorak, 24.09.2019.| 12:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Jabuke iz Delta agrara jedu se širom sveta, u čije osvajanje uskoro kreću i trešnje

Ilustracija (Foto: Lorenza62/Shutterstock)
Delta Agrar u 2019. očekuje proizvodnju oko 17.400 tona jabuka, od čega 9.240 tona klupskih sorti posebno cenjenih na izvoznim tržištima.

Ukupna površina pod voćnjacima koju poseduje Delta agrar ima više od 500 hektara, a najveći je u Čelarevu.

Luka Popović iz ove kompanije kaže da je izvoz prošle godine bio 58 mil EUR, a jabuke i drugo voće završavalo je na tržištima Skandinavije, Rusije, Kanade i arapskih zemalja.

- Iako smo prepoznatljivi po jabukama, koje će uskoro krenuti i prema Kini, naše trešnje će se za godinu-dve prodavati u Londonu, UAE i Kataru - otkrio je Popović.

Upravnik voćarske proizvodnje Zoran Đogić kaže da krajem maja kreće berba trešnje, a završava se u novembru, berbom jabuka, kad dozreva sorta pink lady. Nje ima na 60 hektara, a daje 30% veće prinose nego konvencionalne sorte jabuka. Ova sadnica košta 12 EUR, a za jedan hektar potrebno je 5.000 sadnica.

Pink lady se gaji samo u četiri države u kojima firme imaju licencu: Francuska, Španija, Italija i Srbija, a ilegalno se proizvodi i u Hrvatskoj.

U Delta Agraru se uzdaju i u sortu modi, koju karakteriše intenzivna crvena boja i tvrdoća, a tu je i jabuka iz bombonjere, koju zovu još i dečija jabuka.

Kompanija koristi i nove, "smart" tehnologije, kao što u sistem za navodnjavanje i prihranu voćki u voćnjaku kraj Zaječara, koji košta 100.000 EUR, a potpuno je digatilizovan, pa se aktivira putem pametnog telefona.

Na području Zaječara kompanija ima 140 kooperanata u proizvodnji voća. Zasadi trešanja u ovom voćnjaku prostiru se na 31,5 hektara. Svi su pokriveni mrežama, pa čak i devet hektara vinograda, sa 12 sorti stonog grožđa i tri hektara pljosnatih breskvi, čija je zemlja porekla Španija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.