Izvor: Indikator | Utorak, 24.09.2019.| 11:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Krenulo nadmetanje za istraživanje nafte u FBiH

Ilustracija (Foto: QiuJu Song/shutterstock.com)
Vlada Federacije BiH pokrenula je nadmetanje za davanje koncesija za istraživanje, razvoj i proizvodnju tečnih i gasnih ugljovodonika, izveštava Indikator.ba.

Nadmetanje je pokrenuto za dobijanje istraživačkih i proizvodnih prava na tri bloka u Panonskom basenu (blokovi BiHPo1, BiHPo2 i BiHTz) i jedan blok u Dinaridima (BiHD1).

Kako bi prikazalo potencijal navedenih blokova, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije (FMERI) održaće promocije u zemlji i svetu da bi predstavilo potencijalnim ulagačima zakonske i fiskalne obaveze i uslove, kao i tehnički potencijal ponuđenih blokova.

Promocije će se održati u Sarajevu 1. oktobra i u Londonu 9. oktobra.

Dodatno, predstavnici FMERI će biti prisutni i na Scout sastanku CEEC (Centralno-istočna Evropa i Kaspijska regija) koji će se održati u Ankari od 3. do 6. oktobra 2019. godine i na Balkans Petroleum Samitu 24. i 25. oktobra u Crnoj Gori.

Putem javnog poziva, zainteresovane državne i međunarodne naftne kompanije, i bona fide (autentični) investitori koji žele da prisustvuju promocijama pozvani su da se registruju.

Vlada FBiH je krajem prošle godine izabrala kompaniju IHS Global Ltd iz Londona za konsultanta koji će pomoći u pripremi i sprovođenju javnog nadmetanja za dodelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa na prostoru Federacije BiH.

U medijskim izveštajima navođeno je da postoji interesovanje velikih svetskih kompanija za istraživanje nafte u Federaciji BiH, uključujući i Shell, koji je svojevremeno potpisao memorandum sa Vladom FBiH, ali je usled krize odustao od projekta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.