Izvor: eKapija | Utorak, 24.09.2019.| 15:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nacionalni trening centar na Košutnjaku trebalo bi da dobije i bazen, moderan atletski stadion i dodatne smeštajne kapacitete

Ilustracija (Foto: Jamikorn Sooktaramorn/shutterstock.com)
Rekonstrukcija Nacionalnog trening centra Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije podrazumeva obimne poslove, od koji su neki već počeli, kao što su gradnja multifunkcionalne dvorane i stene za penjanje, o kojima smo već pisali.

Urbanističkim projektom predviđeno je da budu izgrađeni i zatvoreni olimpijski bazen površine 5.000 m2 i atletski stadion sa šest staza. Za sada je, na osnovu urbanistiškog projekta, urađeno idejno rešenje.

Kako navode iz Zavoda za eKapiju, u idejnom rešenju se posebno vodila briga o očuvanju prirode, kako bi se sve što će biti izgrađeno u okviru multufunkcionalne dvorane, po svim karakteristikama, ukolopilo u ambijent Košutnjaka.

- Što se tiče bazena, projekat kada bude urađen mora posebno da vodi brigu o interesima, specifičnostima i karakteristikama sva četiri sporta za koje je namenjen: plivanje, vatorpolo, sinhrono plivanje i skokovi u vodu - dodaje se.

Navodi se i da postojeći atletski stadion nema uslove za održavanje takmičenja. Zato je potrebno proširenje dve atletske staze, kao i izgradnja svih prateći objekata: svlačionice za sportiste i rekreativce i ostale prostorije potrebne modernom atletskom stadionu.

- Svi ti objekti biće urađeni pod zemljom, kako se ne bi narušavao izgled Košutnjaka. Planirane su i podzemne garaže za smeštaj većeg broja automobila i autobusa - kažu u Zavodu za sport i medicinu.

Plan je da se prošire i smeštajni kapaciteti, a urađeno je idejno rešenje za dogradnju postojećeg hotela Trim za tri lamele veličine 7.000 m2. To će biti povećenja na oko 200 kreveta. Ono što je značajno je da će ovaj objekat biti povezan toplom vezom sa multifunkcionalnom dvoranom i bazenskim kompleksom.

- Cilj Zavoda za sport i medicinu sporta je da se stvore uslovi za boravak i pripremu sportista, naših i stranih, koji će dolaziti na takmičenja, ali i na pripreme kako bi svoje trenažne procese realizovali kod nas - ističu.

U kompleksu Zavoda za sport i medicinu sporta u planu je i obnova upravne zgrade i laboratorija za medicinu, psihologiju i analitiku u sportu, kako bi ova jedinstvena sportsko-zdravstvena ustanova imala uslove koje zaslužuje.

A. K.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.