Izvor: Tanjug | Utorak, 24.09.2019.| 08:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

LJAJIĆ: Srbija ne ulazi u Evroazijsku ekonomsku uniju, nego potpisuje sporazum o slobodnoj trgovini

Rasim Ljajić
Rasim Ljajić (Foto: YouTube/screenshot)
Srbija ne ulazi u Evroazijsku ekonomsku uniju (EAEU), kako se to ovih dana spekuliše u domaćim i regionalnim medijima, nego potpisuje sporazum o slobodnoj trgovini kakav smo i do sada imali s Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, poput onih koje imamo s Turskom ili državama Cefta, kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

- Nije to nikakav novi SSP, nema politike, samo trgovina. Unutar Evroazijske unije odlučeno je da započne unifikacija svih sporazuma o slobodnoj trgovini koje su ranije imali s trećim zemljama - rekao je Ljajić za Politiku.

Beogradski list objašnjava da se Evroazijska unija proširila na Jermeniju i Kirgiziju i donela odluku da ujednači ugovore o slobodnoj trgovini s trećim zemljama, među kojima je i Srbija.

- Da je Srbija rekla da ne želi da potpiše ugovor, naš sporazum o slobodnoj trgovini s Rusijom bi bio doveden u pitanje. Ovaj sporazum ne potpisuje samo Srbija nego i sve druge zemlje koje su imale ugovore o slobodnoj trgovini sa članicama EAEU - objašnjava Ljajić.

Ljajić je dodao da će Srbija, kada se pridruži zajedničkom tržištu i uđe u EU, morati da raskine ovaj trgovinski sporazum kao i sve druge postojeće ugovore o slobodnoj trgovini, i one koje u međuvremenu zaključi.

Srbija bi trebalo da 25. oktobra potpiše sporazum s EAEU, koji će zameniti postojeće dogovore i koji će podrazumevati proširen spisak roba, jer će na listi bescarinskih proizvoda biti dodati sir, alkohol i cigarete.

Sporazum o slobodnoj trgovini trebalo bi da srpskoj privredi omogući pristup tržištu od 180 miliona ljudi. tj. zemljama čiji ukupni bruto domaći proizvod premašuje 1.900 mlrd USD.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.