NavMenu

"Cisco Wireless Mesh" na Bežanijskoj kosi - "Konsing" privremeno instalirao pilot "WiMesh" mrežu

Izvor: eKapija Petak, 09.10.2009. 12:49
Komentari
Podeli

U saradnji sa lokalnom "Cisco" kancelarijom, "Konsing Group" je u svrhu testiranja na Bežanijskoj kosi privremeno instalirao pilot "WiMesh" mrežu koja se sastoji od 10 "Cisco Aironet 1522 Mesh" pristupnih tačaka.

Platforma "Cisco Wireless Mesh Networking" daje visoke performanse, jednostavna je za postavljanje, pouzdana, bezbedna… Idealna je za gradske zone jer može da se montira na bandere. "Cisco Mesh" mreža deo je arhitekture "Cisco Unified Wireless Network", koja je bazirana na seriji uređaja "Cisco Aironet" 1500, mesh pristupnih tačaka (802.11a/b/g [1510 model] and 802.11b/g [1505 model]) koji koriste "Cisco" patent "Adaptive Wireless Path Protocol" (AWPP).

U "Cisco Mesh" mreži pristupne tačke pronalaze jedna drugu i automatski određuju najbolji put za prenos informacija koristeći inteligentan sistem baziran na AWPP.

Jedan od AP-a je montiran na "Konsingov" telekomunikacioni stub, po jedan na svaku od poslovnih zgrada, jedan na jarbol zastve, a preostali na stubove rasvete, čime je dobijeno realno okruženje za testiranje mogućnosti "Wireless Mesh" tehnologije.

U toku su testiranja sa različitim topologijama mreže i konfigurisanjima sistema, sve sa ciljem da bi se postigle optimalne performanse u relanom okruženju. Meri se brzina protoka koju korisnik može da ostvari, kašnjenje i gubitak paketa. Cilj je da se utvrdi koje su mogućnosti ovakve pristupne mreže u aplikacijama koje su osetljive na gore navedene parametre, kao što su VoIP, video i audio streaming.

Za potrebe testiranja je nabavljen i jedan "Cisco" ruter 3270 namenjen ugradnji u vozila, pogodan za javna preduzeća koja imaju potrebu da njihove ekipe na terenu pristupaju bazama podataka. Ruter ima mogućnost povezivanja na GPRS i 3G mrežu kada je van dometa "Wireless Mesh" mreže.

"Cisco Wireless Mesh" sistem omogućava lociranje korisnika u zavisnosti od AP-a preko koga pristupa mreži i preusmeravanje na određenu Internet stranicu u zavisnosti od lokacije na kojoj se nalazi. Tako bi npr. bilo moguće da korisnik koji se preko svog laptopa ili pametnog telefona na Kalemegdanu "nakači" na mrežu automatski bude preusmeren na Internet stranu Grada Beograda koja opisuje istoriju Kalemegdana, daje mapu Kalemegdana i sadrži reklame za kafiće, restorane i prodavnice u blizini. Lokalna samouprava na taj način može da poboljša turističku ponudu i stvori nove mogućnosti za razvoj preduzetništva.

Preko ove mreže "Konsing Group" je za sve svoje komšije omogućio besplatan pristup Internetu u narednih nekoliko meseci dok traje testiranje sistema.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.