Izvor: eKapija | Ponedeljak, 23.09.2019.| 12:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Puštanje u rad VE Grebak kod Nevesinja predviđeno za sredinu 2022.

(Foto: pedrosala/shutterstock.com )
Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH Gordan Milinić i predstavnik Agencije za regiju Hercegovine Amir Kazić posetili su sedište Centra za obnovljive izvore energije Impro-Impex u Mostaru, i lokacije na kojima se u partnerstvu s investitorom iz Nemačke implementiraju projekti vetroelektrane Grebak (u blizini Nevesinja) i organske poljoprivredne proizvodnje (Gabela kod Čapljine).

Izvršni direktor vetroelektrane Grebak Miralem Čampara i stručni suradnik Centra za obnovljive izvore energije Impro-Impex Ramiz Zaimović predstavili su dosadašnje faze u realizaciji spomenutih projekata.

Istraživanje potencijala vetra na lokaciji Grebak započelo je pre 10 godina, pošto su FIPA i Impro Impex - Centar za obnovljive izvore energije iz Mostara, predstavili rukovodstvu Opšine Nevesinje potencijale i benefite vetroenergije na lokacijama Grebka i Morina, a tadašnji načelnik Nevesinja Brano Miković odobrio postavljanje mernih stubova.

Vlada Republike Srpske je u aprilu ove godine sa firmom VE Grebak potpisala ugovor o koncesiji za izgradnju vetroelektrane Grebak snage od oko 50 MW i investicione vrednosti od oko 130 mil KM. Planirano je instaliranje do 15 vetroturbina sa godišnjom proizvodnjom od oko 130 GWh električne energije.

Ako sve insistucije pruže podršku, gradnja bi mogla da počne krajem 2020. godine, a očekivani završetak za kraj 2021. Puštanje u pogon, probni rad i garantna ispitivanja predviđena su do sredine 2022. godine.

Prema odluci vlade Republike Srpske naknada za koncesiju iznosi 0,0055 KM/kWh proizvedene električne energije, a Opštini Nevesinje bi mogao godišnje d pripadne iznos i do 800.000 KM koncesione naknade.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.