NavMenu

Beograd razvija nautički turizam - U planu izgradnja pontona na Savi i Dunavu

Izvor: Novosti Ponedeljak, 23.09.2019. 10:14
Komentari
Podeli
Dunav (Foto: Aleksandar Parezanović)Dunav
Beograd će dobiti pontone na Savi i Dunavu, pišu Novosti. Naime, grad Beograd u narednom periodu ima u planu izgradnju dva pontona za pristajanje turističkih plovila.

Kako je planirano u Sekretarijatu za privredu, jedan bi trebalo da se nalazi na Savi na lokaciji u Bloku 45, dok bi drugi bio na Dunavu u Vinči.

Na ovaj korak, kako se navodi u obrazloženju, gradska uprava se odlučila kako bi omogućila lakši i kvalitetniji pristup obali brodovima koji u Beograd dolaze rečnim putem. Planirana dužina pontona će biti 25 metara, širine sedam metara, a visine 1,20 metara.

- Osim svih kulturnih i zabavnih sadržaja, Beograd svojim prirodnim položajem leži na dve velike reke, Savi i Dunavu. Iz tog razloga ubrzano se razvija i nautički turizam. Nautički turizam ne podrazumeva samo velike putničke brodove, već i rečne jahte, kako stranih turista, tako i sve veći korpus domaćih. Zbog toga je Sekretarijat za privredu odlučio da se izvede nekoliko tipskih plutajućih objekata - pontona za pristajanje turističkih plovila. Izgradnjom će plovila biti usmerena na kvalitetna mesta za vezivanje, te neće biti prinuđena da pristaju na neadekvatna i nesigurna mesta - stoji u planu.

Kako se navodi, ponton će biti katamaranskog tipa, a na glavnoj palubi bi trebalo da bude postavljena nadstrešnica. Pontoni će moći da se koriste i za pristajanje putničkih turističkih brodova i jahti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.