NavMenu

Zbog proizvodnje palminog ulja nestalo 40% šuma na Borneu

Izvor: Radio 021 Ponedeljak, 23.09.2019. 09:20
Komentari
Podeli
(Foto: Kletr/shutterstock.com)
Proizvodnja palminog ulja krivac je za najmanje 39% gubitka šuma i bioraznolikog bogatstva ostrva Bornei od 2000. do 2018, pokazuju podaci istraživanja sprovedenog u Indoneziji.

Podaci su objavljeni u vreme kada požari izazvani u svrhu krčenja šuma na Borneu i drugim delovima Indonezije šire smog širom jugoistočne Azije i kvalitet vazduha spuštaju do nivoa opasnih po zdravlje u susednom Singapuru i Maleziji.

Neki suzgajivači su optuženi da se koriste metodama krčenja i spaljivanja šuma kako bi dobili poljoprivredno zemljište za uzgoj palminog ulja.

Industrija proizvodnje palminog ulja već dugo se smatra krivcem za uništavanje prašuma na Borneu pri čemu su ugrožena staništa divljih vrsta kao što su orangutani i pigmejski slonovi.

Na Borneu je izgubljeno 6,3 miliona hektara šuma od 2000. do 2018, navodi Centar za međunarodno istraživanje šuma (Center for International Forestry Research, CIFOR).

Ipak, ta brojka ne obuhvata sve, jer ona ne uključuje sva šumska područja pogođena krčenjem šuma za razvoj poljoprivrede, kaže Dejvid Gavo, klimatolog u CIFOR-u.

Industrija palminog ulja odgovorna je za gubitak 35% šuma na indonežanskom dijelu Bornea, odnosno za 46% u maležanskom.

Indonezija i Malezija proizvode oko 85% palminog ulja u svetu, a ono se koristi u proizvodnji sapuna, ruža za usne pa sve do pice i biodizela. Ovi podaci ne uključuju zasade malih uzgajivača koji čine 40% svetske proizvodnje palminog ulja, već su u obzir uzeti samo podaci industrije.


Gavo je rekao da je pretvaranje šuma u poljoprivredno zemljište usporilo od 2012. zbog pada cena palminog ulja u svetu i indonežanske zabrane sadnje novih plantaža. Tako je gubitak šuma u svrhu dobijanja zemljišta za uzgoj palminog ulja pao na 22% prošle godine, u odnosu na 28,5% u 2017.

Maležansko ministarstvo zaduženo za palmino ulje objavilo je da je prihvatilo politiku kojom će smanjiti uzgoj palminog ulja. Takođe planira da prekine praksu prenamene šuma u plantaže za uzgoj palminog ulja.

Indonežansko ministarstvo za poljoprivredu odbilo je da agenciji Rojters odgovori na pitanje o planiranim sledećim potezima, a zvaničnici ministarstva zaduženog za šume još nisu odgovorili.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.