NavMenu

Kralju Aleksandru Karađorđeviću spomenik između Starog i Novog dvora - Uskoro konkurs za idejno rešenje

Izvor: Večernje novosti Nedelja, 22.09.2019. 14:13
Komentari
Podeli
Skupština Beograda, nekadašnji Stari dvor (Foto: Mikhail Markovskiy/shutterstock.com)Skupština Beograda, nekadašnji Stari dvor
Na prvoj sledećoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Grada Beograda utvrdiće se mesto gde će biti podignut spomenik kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću. Najverovatnije između zdanja Generalnog sekretarijata predsednika Republike i Skupštine Grada. Odmah potom raspisaće se i konkurs za njegovo idejno rešenje, a kako će konačno izgledati, odabraće i odlučiti Odbor za podizanje ovog spomenika čiji je predsednik akademik Dušan Kovačević.

Ovako zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić govori o predstojećim poslovima oko podizanja prvog obeležja Kralju Ujedinitelju u srpskoj prestonici.

- Između dva rata, posle ubistva kralja Aleksandra u marseljskom atentatu, urađen je projekat njegovog spomenika koji mi imamo - kaže Vesić za Novosti. - Njime je bilo predviđeno da monument bude podignut između Starog i Novog dvora, gde su danas zdanja Predsedništva i Skupština grada. O idejnom rešenju će se uskoro odlučivati, a stručne službe će definisati urbanističke, konzervatorske i parkovske uslove za postavljanje spomenika. Njegovo podizanje je zapravo vraćanje duga ove zemlje kralju koji, nažalost, u Beogradu nema ni bulevar niti spomenik, osim dve biste: jednu u Domu Vojske, a drugu u dvorištu osnovne škole na Novom Beogradu koja nosi njegovo ime.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.