Izvor: Večernje novosti | Nedelja, 22.09.2019.| 14:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kralju Aleksandru Karađorđeviću spomenik između Starog i Novog dvora - Uskoro konkurs za idejno rešenje

Skupština Beograda, nekadašnji Stari dvor (Foto: Mikhail Markovskiy/shutterstock.com)
Na prvoj sledećoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Grada Beograda utvrdiće se mesto gde će biti podignut spomenik kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću. Najverovatnije između zdanja Generalnog sekretarijata predsednika Republike i Skupštine Grada. Odmah potom raspisaće se i konkurs za njegovo idejno rešenje, a kako će konačno izgledati, odabraće i odlučiti Odbor za podizanje ovog spomenika čiji je predsednik akademik Dušan Kovačević.

Ovako zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić govori o predstojećim poslovima oko podizanja prvog obeležja Kralju Ujedinitelju u srpskoj prestonici.

- Između dva rata, posle ubistva kralja Aleksandra u marseljskom atentatu, urađen je projekat njegovog spomenika koji mi imamo - kaže Vesić za Novosti. - Njime je bilo predviđeno da monument bude podignut između Starog i Novog dvora, gde su danas zdanja Predsedništva i Skupština grada. O idejnom rešenju će se uskoro odlučivati, a stručne službe će definisati urbanističke, konzervatorske i parkovske uslove za postavljanje spomenika. Njegovo podizanje je zapravo vraćanje duga ove zemlje kralju koji, nažalost, u Beogradu nema ni bulevar niti spomenik, osim dve biste: jednu u Domu Vojske, a drugu u dvorištu osnovne škole na Novom Beogradu koja nosi njegovo ime.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.