Izvor: Večernje novosti | Nedelja, 22.09.2019.| 12:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na jesen tender za rekonstrukciju Dunavskog parka u Novom Sadu

(Foto: photosmatic/shutterstock.com)
Revitalizacija Dunavskog parka u Novom Sadu, trebalo bi da usledi uskoro, jer će JKP Gradsko zelenilo, koje upravlja najpoznatijim spomenikom prirode u gradu, ove jeseni raspisati tender. Radovima, koji bi trebalo da se završe do kraja godine, biće obuhvaćena atmosferska kanalizacija, uradiće se sistem za navodnjavanje, a planirana je i rekonstrukcija jezera koje neće menjati sadašnji izgled.

Za radove u parku, kako ističu u Zelenilu, odabrana je jesen, upravo zato što je u to vreme manje posetilaca i kako radovi ne bi ometali građane u boravku i šetnji u ovoj gradskoj zelenoj oazi. Životinje iz jezera, patke i kornjače biće privremeno izmeštene, i nijedno stablo neće biti posečeno. Dobijene su sve dozvole, kao i saglasnost Zavoda za zaštitu prirode.

– Rekonstrukcijom je planirano postavljanje zalivnog sistema i time se prilagođavamo klimatskim promenama – kažu u Zelenilu. – Novi zalivni sistemi će doprineti tome da se cisterne sa vodom rasterete i da mogu da se upute u druge delove grada.

Izgradnja atmosferske kanalizacije u Dunavskom parku trebalo bi da reši i problem sa travnjacima. Iako su, kako kažu u Zelenilu, pojedini krivili "Ledenu šumu", odnosno klizalište, koje se zimi postavlja u parku, za uništavanje travnjaka, to nije tačno. Problem sa travnjacima, objašnjavaju u ovom preduzeću je upravo zbog atmosferske kanalizacije.

– Deo parka je niži od nivoa Dunava i prilikom većih padavina, voda se zadržava, i to je dugogodišnji problem – objašnjavaju u Zelenilu. – Izgradnja atmosferske kanalizacije će to regulisati. Kada je reč o jezeru, u njemu će biti postavljena nova podloga, jer sadašnja propušta vodu. Jezero neće menjati oblik, ostaće isto kao do sada.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.