NavMenu

Srbija se uključuje u satelitski program kineske agencije

Izvor: eKapija Subota, 21.09.2019. 11:43
Komentari
Podeli
Vu Janh i Nenad Popović (Foto: Vlada Srbije)Vu Janh i Nenad Popović
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović razgovarao je sa zamenikom predsednika Kineske nacionalne svemirske administracije Vu Janhuom o uključenju Srbije u savremeni satelitski program te agencije.

Popović je na sastanku sa zamenikom predsednika Kineske nacionalne svemirske administracije Vu Janhuom istakao da kosmičke tehnologije predstavljaju osnov tehnološkog razvoja u budućnosti.

Prema njegovim rečima, taj razvoj se zasniva na povezanim uređajima, razmeni velike količine podataka i njihovoj obradi, uz pomoć veštačke inteligencije.

Tokom sastanka bilo je reči o uključivanju Srbije u savremeni satelitski program Kineske svemirske agencije.

- Saradnja sa kineskim partnerima Srbiji treba da obezbedi korišćenje satelitskih snimaka i podataka sa kosmičkih platformi za navigaciju, telekomunikacije, daljinska istraživanja, kao i posmatranje zemlje iz kosmosa - naveo je ministar.

On je ocenio da će zajedničkim projektima biti obuhvaćene oblasti razmene naučnog i istraživačkog kadra u oblasti kosmičkih tehnologija, napomenuvši da je od posebnog značaja edukacija inženjerskog kadra u ovoj oblasti.

- Srpski inženjeri su, prema oceni relevantnih svetskih organizacija, proglašeni za lidere u ovom delu Evrope i siguran sam da će u saradnji sa svojim kolegama iz Kine uspostaviti saradnju u oblasti kosmičkih tehnologija i svemirske nauke - rekao je Popović.

Ministar je ukazao na to da se potencijal za saradnju sa Kineskom nacionalnom svemirskom administracijom ogleda u razvoju digitalnih servisa u oblasti upravljanja geoprostornim informacijama za potrebe poljoprivrede, urbanizma, finansija i bezbednosti.

- Srbija očekuje podršku u razvoju svojih satelitskih sistema, jer je Kina jedan od lidera u oblasti svemirske nauke i znanja kineskih inženjera poslužiće da se u našoj zemlji razviju startap kompanije u ovim oblastima - naglasio je Popović.

Vu je istakao da su odnosi Srbije i Kine tradicionalno dobri i izrazio spremnost kineske strane da sa Srbijom podeli iskustva u oblasti kosmičkih tehnologija.

On je naglasio da će ova saradnja omogućiti da Srbija ojača svoje ekonomske, industrijske i privredne potencijale i obezbedi uslove za razvoj inovacione infrastrukture i novih tehnologija u oblasti svemirske nauke.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.