NavMenu

Novi zakoni o računovodstvu i reviziji pred poslanicima 2. oktobra - Evo koje promene donose

Izvor: Tanjug Subota, 21.09.2019. 11:08
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Novi zakoni o računovodstvu i reviziji koji će biti na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije zakazane za 2. oktobar trebalo bi da omoguće unapređenje sistema korporativnog finansijskog izveštavanja u Srbiji, kao i usklađivanje sa evropskim propisima, ukazuju nadležni i stručnjaci.

Javna rasprava je završena početkom septembra, a najveću pažnju privukao je deo Zakona o računovodstvu koji se odnosi na uslove za upisivanje u javni Registar pružalaca računovodstvenih usluga. Jedan od uslova za registraciju biće da najmanje jedna osoba bude stalno zaposlena u pravnom licu i da ima profesionalno zvanje iz oblasti računovodstva ili revizije stečeno kod članice Međunarodne federacije računovođa. Opširnije o tome šta sve predviđa Zakon, kao i kakav je stav računovođa, čitajte u posebnoj vesti.

U Državnoj revizorskoj instituciji kažu da će na njihov budući rad najviše uticati izmene zakona o računovostvu u delu koji se odnosi na obaveze dostavljanja dva seta izveštaja i obaveza sertifikacije pružaoca računovodstvenih usluga.

- Više puta smo ukazivali na potrebu edukacije i sertifikacije lica koja vode poslovne knjige i sastavljaju finansijke izveštaje tako da smatramo da će uvođenje ove obaveze pozitivno uticati na kvalitet i kredibilitet finansijskog izveštavanja korisnika javnih sredstava - navode u DRI za Tanjug.

Što se tiče Zakona o reviziji, predloženo zakonsko rešenje treba da otkloni neusklađenost postojećih propisa u oblasti revizije sa odgovarajućom regulativom Evropske unije i da u velikoj meri harmonizuje praksu revizije u Srbiji sa postojećom praksom u državama članicama EU.

Ovim Predlogom zakona Komisija dobija ovlašćenje za javni nadzor nad obavljanjem revizije, čiji je će delovanje biti usmereno na zaštitu javnog interesa u radu Komore, društava za reviziju, samostalnih revizora i licenciranih ovlašćenih revizora, navodi se u obrazloženju za donošenje zakona.

Komisija i Ministarstvo nadležno za poslove finansija imaće krajnju odgovornost za kvalitet obavljanja revizije u Srbiji.

Prenosom nadležnosti po pitanju kontrole kvaliteta obavljanja revizije iz Komore ovlašćenih revizora, kao i javnog nadzora nad obavljanjem revizije, u nadležnost Komisije za hartije od vrednosti, biće pojednostavljen i ubrzan postupak kontrole i izricanje sankcija društvima za reviziju i revizorima zbog nepoštovanja odredaba zakona i pravila struke.

U Predlogu zakona o reviziji je propisana minimalna forma Revizorskog izveštaja i Izveštaja o transparentnosti u skladu sa zahtevima Direktive.

Novine u Predlogu zakona u odnosu na postojeće zakonsko rešenje su i u oblasti mera koje se mogu izreći u postupku kontrole kvaliteta rada društava za reviziju i samostalnih revizora, smernicama za izricanje mera, otklanjanju utvrđenih nepravilnosti, izveštavanju o otklanjanju nepravilnosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.