Izvor: Klix | Petak, 20.09.2019.| 15:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na Kliničkom centru u Sarajevu prvi put u regionu ugrađena veštačka proteza ruke (VIDEO)

(Foto: YouTube/screenshot)
Zahvaljujući saradnji Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) kompanije Otto Bock Adria BiH devetnaestogodišnjem Erminu Omeroviću iz Jajca ugrađena je veštačka proteza ruke. Ermin je prvi pacijent u regionu kojem je ugrađena ova vrsta veštačke proteze, koja predstavlja vrhunac savremene tehnologije.

Šef Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a Đemil Omerović rekao je da je Ermin imao retku povredu koja je za posledicu ostavila trajni invaliditet kod 19-godišnjeg mladića.

- Imali smo želju da pomognemo našem Erminu i našli smo sagovornika u kompaniji Otto Bock i došli do najboljih rezultata - rekao je Omerović.

Kako kaže, usledile su brojne pripreme nakon čega je usledila i operacija koja je imala najbolji rezultat.

Direktorka firme Otto Bock Adria BiH Željka Mičić rekla je da se ovim pomagalom može upravljati mislima i da je reč o pomagalu koje se prvi put pojavljuje ne samo u BiH već i u regionu.

- Zaista, sve moje pohvale za stručni tim KCUS-a koji prati tehnološki razvoj. Ermin s ovin protezom ima mogućnost rada u 14 grupa različitih pokreta - kazala je Mičić.

Objasnila je da Ermin može sinhronizovano upravljati obema rukama i da pomagalo može doživjti kao deo svog tela.

- On može upravljati pomagalom mislima. Dakle, Ermin zamisli pokret i on se ostvari - rekla je Mičić pojašnjavajući da on normalno može npr. vezati pertle ili koristiti se priborom za jelo.

Na pitanje novinara o ceni proteze, Mičić je rekla da se ova proteza izrađuje individualno i da je ona skupa jer je reč o veštačkoj inteligenciji. Istakla je da je cena ove proteze oko 55.000 EUR (110.000 KM), ističući da je ovo tehnologija koja se prvi put pojavljuje u regionu i da joj je drago što su otvorena vrata novim tehnologijama.

Generalna direktorka KCUS-a Sebija Izetbegović kazala je da Zakon o javnim nabavkama BiH traži hitne izmene kako bi se što pre omogućilo pacijentima da dobiju potrebna pomagala.

Kako kaže, ovde misli na nužna pomagala čija nabavka se odugovlači zbog administrativnih barijera i procesa žalbi.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.