Izvor: Beta | Četvrtak, 19.09.2019.| 14:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počela rekonstrukcija šest crpnih stanica i kanala Kupinac u Obrenovcu - Vrednost radova 2,3 mil EUR

Ilustracija (Foto: sittitap/shutterstock.com)
U Obrenovcu će do kraja sledeće godine biti rekonstruisano šest crpnih stanica i kanal Kupinac što će omogućiti efikasniju zaštitu centralnog područja ove beogradske opštine od poplava, saopštio je EU informativni centar u Beogradu.

Vrednost radova koji su započeli 18. septembra je 2,3 mil EUR, od čega će rekonstrukcija crpnih stanica koštati 1,1 mil EUR, a rekonstrukcija Kupinca, dugog 1.150 metara, 800.000 EUR.

- Radovi koji se izvode u Obrenovcu predstavljaju samo deo ukupne podrške EU u otklanjanju posledica i prevenciji od poplava iz 2014. godine, čija vrednost iznosi 170 mil EUR - rekao je predstavnik Delegacije EU u Srbiji Sakelaris Hurdas.

Istakao je da mu je zadovoljstvo što su vidljivi rezultati koji su ostvareni u tom projektu, 65 kilometara kanala je već očišćeno i uređeno i još 25 kilometara se trenutno uređuje, 11 crpnih stanica je do sada rekonstruisano, a na još šest je rekonstrukcija u toku.

Ti radovi se, kako je rekao, odvijaju u okviru projekta rekonstrukcija infrastrukture za odbranu od poplava, a EU namerava da nastavi da podržava ulaganja u tom pravcu.

Ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti rekao je da se "sa rekonstruisanim sistemom crpnih stanica i kanala građani Obrenovca više neće plašiti kišnih dana".

- EU i Vlada Austrije su sufinansirale projekat vredan 19,5 mil EUR pod nazivom "Rekonstrukcija infrastrukture za zaštitu od poplava", koji u četiri grada i opštine u Srbiji, sprovodi Austrijska razvojna agencija i zahvaljujući tom projektu građani Surčina, Paraćina, Svilajnca i Valjeva će se, kao i građanii Obrenovca osećati bezbednije - rekao je Luteroti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.